50′erne var ikke kun leverpostej

5 Comments

Vi, der var drenge i 50′erne, husker et lukket, troskyldigt, leverpostejsfarvet forældrestyret og kønsopdelt univers, hvor vi fumletumlede rundt med knæstrømper, knickers og ternede skjorter til et lydspor af sentimental voksenmusik og Gunnar Nu i radioen direkte fra den årlige svenskerlandskamp i Københavns Idrætspark. Den tid kommer nu meget mere facetteret tilbage i seneste udgave af Ove Dahls Tilbage til…-serie.

Tilbage til 50′erne er opbygget som forgængerne, der tog os tilbage til 60′erne, 70′erne og 80′erne. Alle bøgerne er et godt supplement til Jens-Emil Nielsens bøger, som jeg før har rost her på bloggen.

Ove Dahl, født 1953, er historiker og samler. Og han kender andre samlere. Tilbage til 50′erne er derfor en billedrig og varieret scrapbog over gemte, glemte og kendte effekter og fænomener fra tiden, mest set fra barnsben. For hans jævnaldrende er det en sand ‘det var jo sådan det var’-øjenåbner. Yngre generationer må undre sig over dette ti-år. Og more sig, selv om tiden ikke huskes som lårklaskende morsom.

Ove Dahls styrke er ikke de lange historiske udredninger. Man kunne ønske sig, at han var mere interesseret i at sætte tingene i relief og perspektiv, men det, han har hevet frem fra hukommelsens kramkiste, er svært underholdende. Og hans knappe skrivestil har sine øjeblikke.

50′erne var en tid, hvor fjernsynet var for de få, en tid, hvor børn legede overalt, hvor de kunne komme til det – og gjorde det til langt op i teenageårene; en tid, hvor alle var vilde med dans – undtagen de børn, der skulle gå til det; en tid, hvor man tusind år før Pokemon byttede kort med alt fra Puskas til Peter Pan; en tid, hvor man sad efter, når man havde været uartig i skolen – en sveder var vi en del, der samlede på i de år.

Det var også en tid, hvor annoncer i ramme alvor – ironi havde trange kår dengang – anbefalede, at man ikke forærede sin lærer et æble, men sagde “tak med tobak”. En tid, hvor Gitte Hænning og Nina & Frederik var lokale superstjerner, og hvor vi sagde jolly til vores cola, og hvor tandlæger anbefalede, at man dagligt tyggede tyggegummi (det sukkerfri var endnu ikke opfundet)!

Bogen er som at være der selv igen. Med nostalgiens bittersødme.

En ting mangler jeg dog at se afbildet: Det fedtede, gulligt-stive lommetørklæde, mange af os hver aften af vores mor blev tvunget til at lægge hovedet til hvile på. For at undgå, at det brylcremede hår satte mærker på hovedpuden. Sådan en tid var det.

Bogen kan købes her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

5 Comments

  1. comment-avatar
    alice rohr2. december 2010 - 16:38

    Det omtalte glulligt-stive lommetørklæde har jeg aldrig hverken set eller hørt om. Og min stedfar brugte ellers litervis af stinkende brillantine.

  2. comment-avatar
    Torben Bille2. december 2010 - 17:05

    @alice: Der er forskel på mænd og kvinders hukommelse:-)

  3. comment-avatar
    Poul Nowack2. december 2010 - 17:32

    Jo, det gamle stive lommetørklæde husker jeg også tydeligt og lige så den tilhørende vits: Hvad er det den fine mand har i lommen men bonden smider på marken?

  4. comment-avatar
    Camilla3. december 2010 - 14:59

    Var det ikke også ved at være ved den tid, at Torben Bille skulle påbegynde sin egen erindringsbog om barndommen i ’50′ernes sydhavnskvarter? ;-) Tror bestemt ikke jeg er den eneste, der ville læse den :-)

  5. comment-avatar

    [...] man altsammen blive mindet om i femte og seneste, men forhåbentlig ikke sidste bind af Ove Dahls uforlignelige kulturhistoriske serie om “alle de ting, du har glemt, du kan huske…”. Opskriften er som den plejer: [...]

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top