Aldrig færdig med 40′erne

2 Comments

Jeg er født i 1949. Og altså for ung til at kunne huske 40′erne. Og så alligevel ikke, for på samme måde som 50′erne varede et godt stykke ind i 60′erne og så fremdeles, således var jeg barn i slagskyggen af Anden Verdenskrig og efterkrigstiden, hvor smør var rationeret, hvor swingjazz var datidens punk, hvor det var Rich’s, der drik’s, hvor tv var en forkortelse for til venstre, hvor mandler var værd at tage til Sverige efter og hvor det meste af ens legetøj var af træ samtidig med at mødre frygtede, at deres børn ville blive angrebet af væggetøj.

Det kan man altsammen blive mindet om i femte og seneste, men forhåbentlig ikke sidste bind af Ove Dahls uforlignelige kulturhistoriske serie om “alle de ting, du har glemt, du kan huske…”. Opskriften er som den plejer: Siderne bugner af billeder af effekter, indsamlet af Dansk Center for Reminiscens! Og tekstsiden forekommer at have fået en opstrammer. Og så er det ellers bare at slentre ned ad Memory Lane med risiko for at fare vild i mindernes labyrint.

Det landskab, Ove Dahl lader os genopleve, er netop et landskab, al den stund landbruget var “nationens væsentligste indtægtskilde”. Og de indbyggere, der ikke boede på landet, længtes mod det. Derfor var Morten Korch-film et hit, derfor kunne ugeblade som Hjemmet sælges med idylliske landskabsbilleder på forsiden og derfor havde brætspilproducenter succes med ‘Bøndergårde-Spillet’. Ligesom modeldyrene i ens legetøjsbondegård lige så tit var diende grise som vilde elefanter. Danmark – herfra og dertil vores verden gik.

Verden kiggede indenfor, ikke mindst under Besættelsen, men alligevel kun som en forbigående ilning, og så ellers mest som et ikke alt for tydeligt tegn på, at vi var forbundet med andre. Det så man af den stigende arbejdsløshed, men kun nationaløkonomer så den sammenhæng. Istedet gjorde danskerne det til en dyd at lade sig nøje. Vi tog som bekendt revanche senere.

Og heldigvis havde danskerne deres gode humør. Det flagede aldrig på halv stang. Hudibras var et hit. Det samme, omend i det mere skjulte, var naturistblade og – som det frækkeste af det frække – blade som Cocktail og Variete med hver sin grænse for nøgenhed.

Vi tog tingene, som de kom og med ophøjet ro. Ikke underligt, at Leo Mathisen fik et hit med ‘Take it easy’. I hvert fald i de større byer. Og i radioen, det grønne øje hele nationen havde øjenkontakt med.

Som man kan se, skete der i 1949 i Danmark andre vigtige ting end, at jeg (og ca. 75.000 andre) blev født. I al stilfærdighed tog man nemlig i Esbjerg hul på fremtiden – selvfølgelig uden at vide, at det var det, man gjorde: Rigets yngste købstad lagde hus til den første danske selvbetjeningsbutik.

Siden har kurvene ikke været tomme.

Ove Dahl: Tilbage til 40′erne. Gyldendal. 208 sider.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

  1. comment-avatar
    Ebbe27. september 2011 - 10:47

    Anmelder du den nye biografi om Kim Larsen og Erik Clausen?

  2. comment-avatar
    Torben Bille27. september 2011 - 11:40

    Det gør jeg da. Den skal lige læses først:-)

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top