Aldrig mere 9. april?

Kommentarer slået fra

I Jay Lenos show figurerer en fistelstemmet, totalt uhæmmet bøsse ved navn Ross Matthews. Han laver alt det skøre. Senest så jeg ham interviewe en samling Paradise Hotel-typer på stranden. De var på spring break. Konceptet gik ud på at vise fotos af f.eks. Reagan og Putin og den slags og spørge de unge, hvem det var. Det vidste de ikke, men alt om, hvem der var hvem i Jersey Shore. En ret overrislet fyr kom fra Minnesota og det mente han, Minnesota burde være stolt af, men han vidste ikke, hvad hovedstaden i hans stat hed.

Det var skideskægt og ret forstemmende, hvis man hører til den generation, der ved, hvornår Christian IV levede og hvor mange gange Bertel Haarder har været undervisningsminister, og føler man kender sin nutid bedre, når man kender dens fortid.

Oplevelsen randt mig i hu – den gammelmodige form er valgt med vilje – da jeg her til morgen hørte, at godt halvdelen af danskerne ikke forbinder noget særligt med 9. april. Og blandt de 18-25-årige ved kun 17 procent, hvad der skete den dag. De siger virkelig “Aldrig mere 9. april”.

Vi andre kan så tygge på, hvordan det rimer med at Besættelsen, altså den fra 40 til 45, er en bogbestseller. Denne herostratisk berømte dag er jo blevet afdækket ned i mindste detalje af historikere, både de videnskabelige og de populære af slagsen, og betyder den dag i dag, at mange af os har det lidt svært med det tyske.

PS: Illustrationen er selvfølgelig det flyveblad, der som uønsket konfetti blev kastet ned fra de tyske fly, der jo kun var kommet for at beskytte os mod de stygge englændere.

PPS: Hovedstaden i Minnesota hedder St. Paul.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

Related Articles

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top