Aldrig mere Marvelettes

Kommentarer slået fra

Før Diana Ross var der Gladys Horton. Nu er hun død, 65 år.

Hun har ikke været kunstnerisk aktiv de sidste mange år, men har skrevet sig ind i musikhistorien som forsanger i The Marvelettes på ”Please Mr. Postman”, i 1961 den første hitlistetopper for Tamla-Motown og det første tegn på, at selskabets stifter Berry Gordy havde set rigtigt, da han spottede et marked for sort pop til et hvidt, ungt middelklassepublikum.

Historien om Hortons tilgang til musikken er typisk for Motown. Hun mødtes efter skoletid i Detroit med veninderne og spillede canasta og sang – for sjov. De gik til audition hos Gordy. Og bestod, men de andre måtte overtale Horton til at være forsanger.

Med en uskyldig og rørende uskolethed synger hun ‘Please Mr. Postman’, en arketypisk hverdagsfortælling om pigen, der venter på brev fra kæresten med de klassiske linjer: “D-liver D-letter D-sooner D-better”. Marvin Gayes trommespil øger uimodståeligheden.

Andre grupper nød siden godt af sangen. The Beatles indspillede den i 1963 med John Lennon i front, og i 1975 toppede den igen hitlisterne, nu med The Carpenters.

‘Please Mr. Postman’ er en af de tidligste sange, Brian Holland var med til at skrive. Som del af Holland-Dozier-Holland skulle han blive storleverandør af hits, ikke mindst til The Supremes, hvis forsanger havde spidsere albuer end Horton og nød Gordys bevågenhed i højere grad.

The Marvelettes fik andre hits. Bl.a. ‘Don’t Mess With The Bill’, ‘Too Many Fish In The Fish’, ‘Beechwood 4-5789′ og i 1967 ‘The Hunter Gets Captured By The Game’. Da var Horton ikke forsanger, men stadig med i gruppen. Hun forlod den senere samme år, da hun blev gravid.

Bortset fra en comebackplade med The Marvelettes i 1990 holdt hun siden lav offentlig profil.

Fremover vil postbuddet gå forgæves.

The Guardian har en meget grundig nekrolog.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top