Boel vil af med mesterlæren

Kommentarer slået fra

Der er blevet skruet godt op for både højttaler og forvrænger i debatten om de nye optagelseskriterier for Rytmisk Musikkonservatorium. Kritikerne mener, at de nye adgangskriterier slækker på de musiktekniske krav og ser dem som et knæfald for tidens populistiske tendens. I decembernummeret af Musikeren er rubrikken ikke til at misforstå: “X Factor som adgangskrav”.

Der er dog ikke så meget dækning for udsagnet nede i artiklen. Her citerer fagforeningsbladet konservatoriets rektor, Henrik Sveidahl, for at mene, at “konservatoriet åbner dørene for en større kunstnerisk mangfoldighed, og håber at tiltrække unge kunstnere fra alle hjørner af den rytmiske musik.”

I det nye nummer af Artisten, Dansk Artist Forbunds blad, uddyber Hanne Boel, konservatoriets professor i sang, formålet med det nye, mere helhedstænkende system: “Vi håber på at kunne tiltrække nogle orginaler, som ikke hidtil har kunnet se sig selv i det rigide skolesystem,” siger hun.

Boel advarer også mod at uddanne rene fagnørder og virtuoser: “Der vil stadig,” forsikrer hun dog, “være plads til dem med et højt teknisk niveau … men de studerende, der kommer ud i den anden ende, skal ville andre mennesker noget.” Hun er villig til at løbe X Factor-risikoen, for som hun siger: “Vi skal ruste de studerende bedre til at opfinde deres egen nødvendighed på det musikalsk arbejdsmarked.”

De ord kommer jo unægtelig fra en, der ved, hvad dèt vil sige.

Og så skal jeg nok lade være med at skrive noget om, at der var engang, hvor rock- og jazzmusikere ikke gik på konservatoriet, og hvor Darwin sørgede for en naturlig udskilning.

Den føltes sikkert for mange musikere hamrende uretfærdig, men showbiz og kunst handler ikke om retfærdighed.

Pressefoto fra Statens Kunstråds Musikudvalg, hvor Hanne Boel p.t. sidder.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top