Mesterholdene skrevet i mandtal

Kommentarer slået fra

Om nogle timer tager Barcelona tager imod Milan på Camp Nou. Dermed starter  Champions League 2011-12 for alvor. Og ærlig talt – er det ikke dejligt afstressende, at de danske hold ikke kvalificerede sig? Nu kan vi koncentrere os om spillet uden at lade den indre patriot spille os et puds og lade, som om FCK og OB har kvalitet til at lege med de store.

Danske hold og deres momentane succes er en lokal kuriositet i turneringens historie. Derfor er det også ganske logisk, men alligevel overraskende, når man betænker danske sportsjournalisters glæde ved at vifte med Dannebrog, at der ikke gøres noget særligt ud af danske klubhold i Mesterværket, den bog om Champions League og dens forgænger, Europa Cup for mesterhold, som Niels Christian Frederiksen lige har udgivet.

FCK, OB og hvad de nu hedder fylder det, de skal i den bog. Hverken mere eller mindre.

I den retning ligner Niels Christian Frederiksen sit erklærede forbillede, Per Høyer Hansen. PHH bør stadig være et fyrtårn for danske fodboldjournalister. Hans bøger om Europa-cup’en og måske navnlig VM er uovergåede, og han er i den grad savnet som dokumentaristen og krønikeskriveren, der ikke kun gik efter resultaterne, men også vidste og viste, at fodbold hænger sammen med resten af verden.

Mesterværket er i mangt og meget en slags hommage til Per Høyer Hansens værk. Frederiksen er til daglig kommentator på Canal 9 (som lige har mistet rettet til at vise superligabold), og hans pen har ikke mindst markeret sig i Tipsbladet. Han skriver levende, målsøgende (undskyld, fordi han selv skyr klicheer), og det kan i skildringen af politikken bag fodbold mærkes, at han er bachelor i statskundskab. Skal han vælge, tror jeg, han vil vælge studenterhuen i stedet for klaphatten, men han er bestemt hverken blind for eller immun mod begejstringen som motoren i fodboldkulturen.

Den indbyggede fælde ved den slags bøger er, at vi jo som nørder gerne vil have detaljer og en lineært fremadskridende fortælling, men vi trættes af opremsning. Niels Christian Frederiksen er faktisk i stand til både at drive historien fremad på samme måde som en Günter Netzer drev spillet frem i sin tid, og så evner han i beherskede korte øjeblikke at tage luften ud af kampen, få tiden til at stå stille, mens han genfremkalder billeder, vi havde glemt.

Jeg havde f.eks. glemt Steaua-keeperen Helmuth Duckadams fire straffesparksredninger, da rumænerne finalebesejrede Barcelona i 1986. For slet ikke at tale om, hvor god Birger Jensen var. Her mærker man, at forfatteren selv er målmand – på presselandsholdet! Og i et iøvrigt suverænt behersket fortalt kapitel om katastrofen på Heysel Stadion minder Frederiksen os om, at der var en grund til volden; nemlig Roma-tilhængeres sønderprygling af Liverpool-fans året før. Sådan er der altid noget, der hænger sammen. Også i fodbold.

Mesterværket er en bog, man ikke behøver læse i et stræk. Den er årstalsinddelt, så man kan finde frem til sine personlige højdepunkter mellem alle de fortællingsmættede sort-hvide billeder, og det er sjovt at læse de ofte sære resultatcifre for 20-30 år siden. Men er man først startet på læsningen, er det svært at lægge bogen fra sig. På den led ligner bogen det, den beskriver – en fodbold er umulig at lade ligge urørt.

Niels Christian Frederiksen har begået en fuldtræffer af en bog. Den vil være en åbenbaring for alle dem, der tror, at europamesterskaber for klubhold er opfundet af Heineken, Carsten Werge og Per Frimann.

Niels Christian Frederiksen: Mesterværket – historien om Mesterholdenes Europa Cup og Champions League. 538 sider. People’s Press.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top