Christina Aguilera bliver voksen

7 Comments

Når man går ind på Christina Aguileras hjemmeside, kan man godt komme til at tvivle på, om man nu er havnet det rette sted. Musikken er nemlig ikke nær så synlig som den duftserie og de similismykker, der markedsføres i hendes navn.

Med andre ord: Christina Aguilera er lige så meget et brand, som hun er sanger. Og nu, hvor hun i morgen runder 30, bliver hun kaldt gammel af næste generation. Måske derfor forsøger hun at genopfinde sig selv.

Hun er netop debuteret som kritikerrost skuespiller i filmen ”Burlesque”, hvor hun spiller med Cher. Og tidligere på året kom albummet ”Bionic,” hvis videoer alt for hårdtpumpet og overpointerende prøvede at være mere Lady Gaga end Lady Gaga. Bedre blev det ikke af, at hun lidt for demonstrativt teede sig mere sexet end genrens grand old lady, Madonna. Resultatet var en relativ fiasko.

Dem har Christina Aguilera ellers ikke haft mange af i en Grammy- og platinpladehædret karriere.

Som barn af en kontrollerende og afstraffende ecuadoriansk far og en mor, der var spansklærer, søgte Aguilera tilflugt i sangen. Da hun var syv, blev hendes forældre blev skilt, og hun begyndte at deltage i talentkonkurrencer. I 1990 blev hun nummer to og for mange den moralske vinder af Star Search, herhjemme kendt som Scenen er din. Et par år senere finder vi hende i truppen af andre stjernefrø i Disney Channel-programmet The Mickey Mouse Club. Her møder hun Justin Timberlake og Britney Spears (som også tabte i Star Search).

Næste stop på karrierevejen skyldtes også Disney. Aguilera synger ’Reflection’, en af balladerne i animationsfilmen ”Mulan”. Og året efter udsender hun sit debutalbum. Samme år løber Britney Spears med medieopmærksomheden, mens Aguilera fremstår som mest talentfuld og vokalt bedst udrustet.

Spears begraver hurtigt sit minimale talent i maksimal skandaleomtale. Aguilera fokuserer på musikken. Også selv om Eminem sværter hende til i en sang. I 2000 skifter hun manager for at få bedre styring og rådgivning, og springer ud som en sanger, der både mestrer R&B, pop og hiphop samt lightertændende ballader som ”Beautiful”. Ved Grammy-festen 2004 fortolker hun sangen til stående applaus. Se her.

Samtidig foretager hun et imageskift. Måske fordi hun føler sig presset af bl.a. Spears. En forside på Rolling Stone viser hende iklædt sorte støvler og elguitar. Og intet andet.

”Dirty”, en ret eksplicit video betoner det sexede, men truer med at overdøve talentet med støn og suk. Ikke alle er enige. Hendes andet album, ”Stripped”, med både ”Beautiful” og ”Dirty”, sælger i 2002 over 13 millioner eksemplarer. Og markerer hendes gennembrud som en ofte selvbiografisk sangskriver. Hun bliver stilikon.

Hun følger ”Stripped” op fire år senere med dobbeltalbummet ”Back to basics”, der er så overfyldt af ideer og påfund, at det bliver let at overhøre, at de soul’ede sange faktisk er fine ajourføringer af big band-æraen, »med et moderne twist,« som hun selv sagde.

I 2008 føder Christina Aguilera sønnen Max, som efter sigende inspirerede hende til ”Bionic”. »Jeg føler mig mere stærk og samtidig mere sårbar,« udtalte hun til Marie Claire: »Han motiverer mig til at lege og have det sjovt …«

Så må Max leve med, at mange af mors videoer bør være forbudt for børn.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

7 Comments

 1. comment-avatar
  Steen AA17. december 2010 - 09:23

  Åh disse R&B fraseringer. Jeg kommer aldrig til at forstå dem – endnu mindre holde af dem. Mine ører er bare ikke skabt til den slags – måske en genetisk fejl :o)

 2. comment-avatar
  Klaus17. december 2010 - 14:33

  Dejligt foto af Christina og hovedpude, lidt mere fotogen end Arno Guzek…

 3. comment-avatar
  Torben17. december 2010 - 14:35

  Årh, synes du virkelig det?

 4. comment-avatar
  ross20. december 2010 - 10:07

  Hun har da også en halvhandke på, på coveret af RS.

 5. comment-avatar
  ross20. december 2010 - 10:24

  Der skulle ha’ stået halvhandske, naturligvis

 6. comment-avatar
  Torben20. december 2010 - 14:36

  @ross: Det andet ville ellers have set sjovt ud.

Related Articles

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top