Da Chanel blev skidejaloux

6 Comments

Store firmaer har det tit med at gå i små sko. I hvert fald når det drejer sig om at beskytte deres brand; det, der engang hed navn og ære. Eller såmænd bare varemærke.

Et af de mere kuriøse kapitler i denne endeløse føljeton blev færdigskrevet for 30 år siden. Den 13. august 1981 bestemte Sø- og Handelsretten, at den århusianske gruppe Shit & Chanel ikke måtte hedde det, de havde heddet siden dannelsen i 1974. Eller sagt med rettens ord: “De sagsøgtes brug som en væsentlig bestanddel af deres benævnelse ‘Shit & Chanel’ af sagsøgerens navn og mærke ‘Chanel’, hvis eksistens de var kendt med, findes at stride mod god markedsføringsskik … og mod bestemmelsen … om erhvervsdrivendes benyttelse af forretningskendetegn, der ikke tilkommer dem … “

Et tilbageblik i retsprotokollerne giver et spøjst indtryk af sammenstødet mellem tre verdener, der ikke er kompatible: Erhvervslivet, musikerne (som altid har haft svært ved at se sig som erhvervsfolk) og juraen.

Sagen om krænkelse af varemærkeret var anlagt af Chanel Société Anonyme mod Peter Abrahamsens Abra Cadabra Production Aps., som udgav Shit & Chanel.

Parfumefirmaet var først i 1976-77 blevet bekendt med Shit & Chanels eksistens, og besluttede at anlægge sagen, da Anne Linnet, Lis Sørensen, Ulla Tvede Eriksen, Lone Poulsen og Astrid Elbek i 1977 udsendte albummet Shit & Chanel No 5.

Chanel antoges af retten som varemærke at have været kendt siden 1920′erne, og firmaets varemærker blev registreret her i landet 1939.

Shit & Chanel erkendte da også, at de nok havde hørt om den parfume (selv om ingen af dem brugte den), men at den ikke var i deres tanker, hverken da de navngav bandet eller gruppens andet album. Det blev kaldt No 5 som en joke, fordi det var så længe siden etteren var udkommet, forklarede Abrahamsen, Elbek og Linnet den høje ret. Som også fik at vide, at gruppen var “professionelt dygtig … og har haft et et ret betydeligt salg.”

Abrahamsens advokat forsøgte også at gøre gældende, at det da var mærkeligt, at Chanel først flere år efter Århus-gruppens pladedebut reagerede. Det prellede af på dommerne. Som der står: “Det kan endvidere ikke ud fra passivitetssynspunkter komme sagsøgeren til skade, at man først efter nogen tids forløb blev opmærksom på den forholdsvis ukendte danske musik- og popgruppes eksistens…”

Abra Cadabra in casu Shit & Chanel blev dømt til at betale 8.000 kr. i sagsomkostninger til sagsøgeren, og måtte altså fremover afstå fra at kalde sig Shit & Chanel. Derimod havde Chanel ikke krævet en “tilbagekaldelse af grammofonplader, der på indeværende tidspunkt er i handelen med anvendelsen af den omhandlede betegnelse”.

Det var nok også til at overskue. Til gengæld fik pigerne fra Smilets by det sidste ord, da de omdøbte sig Shit & Chalou. Det kom dog kun til at fremgå af omslagene på fremtidige genoptryk og opsamlingsplader.

Gruppen gav nemlig sin sidste koncert i december 1979.

Dette er i øvrigt indlæg nr. 700, siden denne blog startede i november 2009.
Tak derude for den fortsatte og stigende interesse.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

6 Comments

 1. comment-avatar
  capac12. august 2011 - 13:27

  Til lykke med jubilæet Torben! Keep on bobbin’ and rockin’!
  I øvrigt var det nogenlunde samtidig med Chanel-sagen, at Brdr. Deleuran fik trusler på halsen på grund af deres tegneserie om Pirelli & Firestone og måtte ændre det til Schiønning & Arvé (og Continental & Goodyear). Ak ja, småligheden havde også gode kår dengang…

  http://tinyurl.com/3uncoqn

 2. comment-avatar
  Torben Bille12. august 2011 - 14:34

  Tak.
  Og så må vi ikke glemme Aqua og Disneyland After Dark

 3. comment-avatar
  Jens Jørn Gjedsted12. august 2011 - 17:34

  Iøvrigt sært, at computerfirmaet Apple ikke er blevet sagsøgt langt ned i helvede af Beatles-firmaet…??
  Men det er der måske gjort forsøg på på et tidspunkt?

 4. comment-avatar
  Lone Poulsen/Shit & Chanel14. januar 2012 - 15:18

  Forsinket tillyke med jubilæet.
  Sidste gang vi som band spillede sammen var til Musikhusets åbning i Aarhus i 1982.
  Så har vi også historikken på plads.
  Kh. Lone (Shit & Chanel)

 5. comment-avatar
  Torben Bille14. januar 2012 - 16:50

  Sådan, Lone. Håber alt er vel? Kom nu snart med det bokssæt:-)

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top