Del Shannons første og største

1 Comment

Der er sange, der overlever bedre end andre. Del Shannons ‘Runaway’ er en af dem. I denne uge for 50 år siden påbegyndte den sin første af fire uger øverst på Hot 100 og solgte 80.000 om dagen! Og så kom den kun med på afbud.

Del Shannon hed til daglig Charles Westover og arbejdede i en tæppebutik hjemme i Michigan. Om aftenen spillede han til bal på en lokal beverding. Han var blevet spottet af et pladeselskab i Detroit og havde indspillet nogle numre, som ikke var kommet ud. Han blev bedt om at skrive noget, der var lidt hurtigere.

En aften sad hans pianist Max Crook og fingererede ved sit orgel. Istedet for et af de sædvanlige akkordskift prøvede han en anden vej, fra A-mol til G. Ydermere havde han en forgænger for synthesizeren, en såkaldt musitron. Og sangens kendetegn var, sammen med sangerens jodlen, fundet. Læg dertil en sang, spækket med den teenage-angst, der fyldte tiden, og en evergreen var født.

Andre store Del Shannon-sange er ‘Little Town Flirt’, ‘Hats Off To Larry’ og ‘Stranger in Town’, og i 1963 indsang han ‘From Me To You’, den første amerikanske cover af en Beatles-melodi. Shannons succes med den tolkning i sommeren 1963 udskød faktisk Beatles-entreen på de amerikanske hitlister til januar 1964.

Posthumt udkom i 1991 et fint Jeff Lynne-produceret album, Rock on. Tom Petty og hans Heartbreakers medvirkede. Kritikersuccesen kom for sent. En måned efter færdiggørelsen af pladen, i februar 1990, skød Shannon sig selv i hjemmet i Santa Clarita, Californien. Alkoholiseret og deprimeret. Træt af at blive ved med at løbe væk fra sig selv.

Sangen løber ingen steder.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    ross27. april 2011 - 22:08

    1.408.495 visitors can’t be wrong!

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top