DR skruer op for dansk musik

1 Comment

Digitaliseringen og nettet bliver, ofte i samme åndedrag, fremhævet som et demokratisk gode for musikken, den være sig mere eller mindre rytmisk. Enhver kan i dag få udgivet sin musik og afsat den, og det er blevet odiøst at minde om, at pladeselskaberne også havde en kvalitetskontrollerende faktor. De fungerede (og fungerer) som et filter, som ud fra anderledes ubarmhjertige parametre end kammerater og kollegaers rygklapperi kunne fortælle den håbefulde, at talent handler om andet end at ville frem.

I det lys er det værd at modtage nyheden om, at Gramex i 2009 noterede sig 1.711 nye danske udgivelser. Eller 508 flere end året før. Uden at have hørt mere end brøkdel af dem, blot denne konstatering: Det er for mange.

Naturligvis skal public service-firmaet DR afspejle den udvikling, selv om der ligger en god portion provinsialisme i en programpolitik, der prioriterer musik af, som det hedder, dansk herkomst. DR har netop offentliggjort, at man spiller mere danskproduceret musik end nogensinde før. 36 procent af den danske musik, der spilles på P3, er produceret herhjemme. På P2 og P4 er tallet hhv. 31 og 48.

Kanalchef Ole Mølgaard er selvfølgelig glad: “DR har en særlig forpligtelse over for den danske musik … ingen andre kanaler spiller så meget dansk musik som DR”. Tillykke med det. Og tillykke med de politiske pluspoints, institutionen uden tvivl scorer i den forbindelse. Vi fortrænger så for en stund, at DR stort set har nedlagt al produktion af levende rock, men det har Mølgaard sikkert også en god forklaring på.

Det plejer han at være god til.

Tilbage bliver den evige og evigt interessante diskussion om, hvad dansk musik egentlig er for en størrelse. Store dele af de nye plader indspilles jo på engelsk og med ambitionerne rettet mod et udlandsgennembrud. Som på billedet Camille Jones. Hun er født i Skanderborg, men hvor dansk er hendes musik egentlig?

Foto: Agnete Schlichtkrull © DR

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    capac30. juli 2010 - 11:54

    Det er, som man siger: Et godt spørgsmål!

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top