Elvis som enestående ung mand

Kommentarer slået fra

I den endeløse strøm af mærkedage skal vi da ikke glemme, at det i dag (dansk tid) for 40 år siden blev meddelt, at Elvis Presley ville modtage prisen som en af årets “ten outstanding young men of America”. Bag prisen, som stadig uddeles, stod The United States Junior Chambers, mellem venner The Jaycees. Altid et clean cut, patriotisk american foretagende.

Blandt prismodtagerne har siden 1938 været Bill Clinton, Gerald Ford, Howard Hughes, Jesse Jackson, Ted og John F. Kennedy (allerede i 1946), Arthur Ashe, Leonard Bernstein, Pat Boone, Harry Chapin, Al Gore og Orson Welles. Se resten af prismodtagerne her.

Ved selve prisoverrækkelsen 16. januar måtte den ellers normalt ret fåmælte og presseuvante Presley levere en takketale. Han skrev den faktisk selv, med lidt lån fra Perry Como-, Roy Hamilton- og Frank Sinatra-hittet ‘Without A Song’, og lød som om han mente hvert et ord: “When I was a child, I was a dreamer … I read comic books, and I was the hero of the comic book. I saw movies, and I was the hero in the movie. So every dream that I’ve dreamed has come true a hundred times… I’d like to say that I learned very early in life that without a song the day would never end. Without a song a man ain’t got a friend. Without a song the road would never bend. Without a song, so I keep singing a song…” Se talen.

Tættere er Elvis nok aldrig kommet et kunstnerisk credo.

Ved et morgenmadsmøde på selve dagen havde Elvis stillet op til en lukket spørgsmål-svar seance for Jaycees-repræsentantskabet. Efterfulgt af en fællesbøn. Den allerede da ret pilleafhængige popkonge og fhv. teenagerebel forsikrede, at han skam var imod stofmisbrug og vanhelligelse af det amerikanske flag, og betonede, at for ham var Gud levende i os alle.

Elvis Presley modtog prisen bl.a. sammen med præsident Nixons presserådgiver, Ron Ziegler, manden, der stillede op for Nixon til det sidste.

Foto: Elvis fotograferet på selve dagen for prisoverrækkelsen.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top