Er småt altid godt?

3 Comments

Musiksitet www.geiger.dk har bedt mig være gæsteanmelder. I mit første bidrag kommer jeg ind på myterne omkring de store pladeselskabers manglende evne til at rådgive deres kunstnere. Læs indledningen her:

Det er ingen nyhed, at de multinationale pladeselskaber for længst har tabt deres monopol på musikalsk meningsdannelse og dagsordensætning. Og de er som bekendt heller ikke, hvad de har været, når det drejer sig om at sidde på den altafgørende livsnerve, der hedder distribution. Fred med det.

Til gengæld er der grund til at pirke lidt ved tidens dogme om, at de store selskaber bl.a. kom i livstruende krise, fordi man ikke havde folk, der havde øre for musik.

Det havde og har man faktisk. Og jeg kan godt tage mig i at savne det smagsdømmende filter og kritiske mellemled, de etablerede pladeselskaber udgjorde. Der er meget godt at sige om den demokratisering af musikproduktionen, som nettet har accentueret og fremskyndet. Enhver musiker m/k sin egen cd/mp3.

Fordelen er, at alle, der vil være noget ved musikken, kan blive det. Det er samtidig bagdelen. For pladekunstner bliver man ikke, bare fordi man mestrer kunsten at producere en plade, den være sig fysisk eller ej.

Resultatet er blevet et mangfoldigt marked, hvor det virker, som om der endnu bedre plads til selv det smalleste, men også et marked, hvor snart sagt hvem som helst kan blive rygklappet superstjerne i sit eget lille indspiste miljø.

Som med så meget andet er der ikke noget nyt i det. Da denne skribent var ung, stod unge lyrikere i kø i landets bogcafeer for at stencilere deres egne digtsamlinger, som det så blev vennernes lod at finde undskyldninger for ikke at læse. Ja, forlaget Arena oprettede et decideret forlag til den slags – Sub-pub kaldtes det. Print on demand kalder vi det i dag. Andre forfatterforlag som Attika skød op, og da IBM lancerede datidens teknologiske landvinding, den elektriske kuglehovedskrivemaskine, begyndte selv store forfattere at skrive deres manus, så det umiddelbart kunne trykkes uden brug af sættere. Inger Christensens banebrydende digte det er et af mange eksempler.

Og på pladefronten stolede grupperne på musikkens magt og dannede deres egne netværk og pladeselskaber. En gruppe som Furekåben malede først i 70’erne deres egne individuelle omslag, og solgte pladerne fra deres kollektiv på Amager. Og få år senere i Haraldsgade i Aarhus blev Gnags’ toneangivende plader og pladeselskab Genlyd til som en direkte – og med tiden ret indbringende – protest mod de multinationales manglende vovemod.

Historien gentog sig (dog ikke det med det indbringende), da punken genopfandt den dybe tallerken en gang til med egne, små selskaber og så og så videre.

Du kan læse resten af artiklen her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

3 Comments

  1. comment-avatar
    Carsten Poulsen20. marts 2011 - 17:22

    Torben Bille’s indlæg er faktisk ret passende – selv om man jo selv må afgøre hvor DIY man vil være, eller hvilket ambitionsniveau man vil arbejde på.
    Men faktisk kan man hos Koda (hvis man har husket at registrere sig som komponist) søge om støtte til ens udgivelser.
    http://www.koda.dk/medlem/soeg-stoette/
    Ligeledes kan man hos Statens Kunstråd’s afdeling for musik (tidligere Statens Musikråd) søge om støtte til éns musik.
    http://www.kunst.dk/statenskunstraad/soeg-tilskud/?no_cache=1&tx_lftilskudsbase_pi2%5Bsort%5D=application_deadline&tx_lftilskudsbase_pi2%5Bdirection%5D=asc&tx_lftilskudsbase_pi2%5Barea%5D=7&tx_lftilskudsbase_pi2%5Bsword%5D=
    Da vores band (The Live Museum) i sin tid ansøgte (i 1990 og 1993), fik vi 15.000 fra hver institution – men den gang var det forrygende dyrt at lave en plade-/CD-udgivelse – i dag kan mange jo lave grundarbejdet på deres egen PC.
    Jeg har ikke en fornemmelse af at de blander sig meget i hvad støttebeløbet bruges til, så længe det – naturligvis – er en nødvendig proces, for at færdiggøre sit produkt!
    Når man i dag kan lave indspilninger for en overskuelig pris, enten i øvelokalet eller hjemme i ens egen beboelse vha. af en PC, kunne man jo ansøge om støtte, og – hvis den bliver bevilget – bruge pengene på at få en professionel til at rette éns musik til. Enten ved at hidkalde ham (så bli’r man som rockmusiker måske nødt til at støvsuge, fjerne cigaretskodder, gamæe øldåser osv.), eller ved at pakke hele sin produktion fra Cubase, Pro-Tools el. Lign., ned på en bærbar disk, og slæbe det med hen til produceren.
    Det kræver selvfølgelig også, at man finder en ”PRO” som har forståelse for éns musik.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top