Fra Røde Mor til Folketinget

Kommentarer slået fra

Enhedslisten er andet end den caffe latte-moderne og diskussionsseje stemmemagnet Johanne Schmidt-Nielsen. Partiet er et hus med flere boliger. I en af dem bor Finn Sørensen. I går beskrev han befriende nok sig selv som “ræverød” i TV2 Lorry.

Den 64-årige folketingskandidat har en meget aktiv politisk fortid, bl.a. som bryggeriarbejderformand, men når han får plads her på bloggen, skyldes det, at han i 1970-71 var med til at skrive dansk rockhistorie.

Finn Sørensen var nemlig bassist og sangskriver i den tidligste udgave af Røde Mor. Sammen med den senere Over Kaj og gourmand, Michael Boesen, skrev Sørensen nogle af Røde Mors signaturmelodier, før Troels Trier rigtigt kom i gear.

‘Strømer, kom og dans med mig’ om, at en politibetjent også er en proletar (“der må sælge sin arbejdskraft for at kunne leve”): “Hva’ gemmer du under din stærke hjelm? Er du en hård banan eller kun en sød og lille skælm?”. ‘Spænd livremmen ind’, den ironiserende sang om at vise samfundssind. Og de års store mobiliseringssang på venstrefløjen, ‘EEC Rock’: “En stærk imperialisme er der ikke noget ve’/så vi sir hammer seglme nej til EEC.”

Jo, der var gang i kassebukserne, ponchoerne og de lilla bleer, når Finn Sørensen & co. spillede op til dans efter plenumdiskussionen.

Han forlod i 1972 Røde Mor af politiske grunde, der var liv & død-vigtige dengang, men nu fortaber sig i historiens tåger.

Et af de uopslidelige diskussionsemner dengang var, om man skulle spille spillet, tage den lange tur gennem institutionerne for på den måde at nå frem til socialismens morgengry, underminere kapitalismen og dens lakajer indefra så at sige eller stå udenfor, for uforstyrrret at kunne støbe kuglerne til den uundgåelige revolutionære kamp.

Troels Trier var i den retning mand for at gøre Røde Mor til et rigtigt rockorkester uden af den grund at sænke fanen på halv. Finn Sørensen så anderledes på det. Han syntes, gruppen forrådte sin egen målsætning om at skabe proletatisk kunst. Og var i 1973 med til at danne KAm-l, Kommunistisk Arbejder marxister-leninister, der ikke så skævt til diktaturet i Kina. Og i øvrigt betragtede resten af venstrefløjen som weekendsocialister, forført af småborgerlighedens glæder.

I morgen kan man så sætte sit kryds ved Finn Sørensen, der stiller op til valg som parlamentariker. En personage, han engang besang sådan:

Han er et fugleskræmsel
Der ska få os til at dukke os ned
Så at dem der sidder på flæsket
ka sidde og mæske sig i fred…

SIDSTE: Jeg har fjernet spørgsmålstegnet i rubrikken, for Finn Sørensen nød godt af Johanne-effekten og er valgt ind i Folketinget.

Illustration: Ukrediteret pressefoto fra kandidatens hjemmeside.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top