Genfremkaldt: Bobby Lewis

1 Comment

Listen over sangere, der har toppet Billboards Hot 100 i syv uger i træk er ikke lang. Og der, mellem Marvin Gaye, Tennesse Ernie Ford, Andy Gibb, Eminem, Michael Jackson og Elvis Presley, finder man Bobby Lewis.

Han skubbede 10. juli for 50 år siden Gary U.S. Bonds og ‘Quarter To Three’ ned fra førstepladsen med sangen ‘Tossin’ And Turnin”, som fastholdt positionen i hele august det år. Og den blev årets bedst sælgende single, tre millioner eks.; ikke ringe i et år med Del Shannons ‘Runaway’ og The Tokens’ ‘The Lion Sleeps Tonight’. Desværre mærkede Lewis ikke alverden til de penge. Han havde ikke selv skrevet sangen.

Lewis begyndte allerede at synge på det børnehjem, hvor han voksede op i Indiana. Han blev adopteret og flyttede med sin nye familie til Detroit. Samtidig med ufaglært arbejde som dørmand, ismand, truck driver og hotelkarl sang han i byens natklubber. Her blev han venner med Berry Gordys ven, sangeren Jackie Wilson, som var på vej til storhed.

Via Wilsons netværk fik Lewis mulighed for at indspille et par singler i det store Elvis-år, 1956, men der skete først noget med hans karriere, da han kom med i vokalgruppen The Fireflies. De havde haft et mindre hit. Lewis kom til audition hos Beltone Records. Og blev bedt om at synge en sang, skrevet af Beltones-ejeren Joe Rene og Fireflies-forsangeren Ritchie Adams.

Resten er historie, men en meget kort, men yderst dansabel sådan. Bortset fra ‘Tossin’ And Turnin” hittede Lewis nemlig kun med ‘One Track Mind’.

Derefter ventede en årrække på nostalgimarkedet. Og fortiden blev ved med at være nutid, da ‘Tossin’ And Turnin” kom på soundtrackene til filmene American Graffiti og Animal House.

I dag er Bobby Lewis 86, bor i Newark og er totalt blind, men optræder ikke desto mindre stadig af og til. Det kniber dog af naturlige grunde med at danse til.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar

    [...] var der omsider skiftedag på toppen af Billboards Hot 100. I hele syv uger havde pladsen tilhørt Bobby Lewis. Op på førstepladsen hoppede en sang, som var kendt. Både i Tyskland og i USA, men ikke lige i [...]

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top