Gitte fænger

Kommentarer slået fra

Der har sikkert været mere end et tidspunkt, hvor Gitte Naur forbandede, at skæbnen havde maget det, så hun skulle skabe sig en karriere i netop de år, hvor Sanne Salomonsen satte en ny standard for danske sangerinder. Naur, som i dag fylder 50, kom dog hurtigt over, at hendes band, News, først i 80’erne tabte kampen om gymnasieelevernes gunst til Sneakers. Selv fortsatte hun med at synge, så det tit var en bedre sag værdig.

I stedet for at blive ædt/typecastet af showbiz har Naur nu i næsten 30 år færdedes trygt i den utrygge freelance-jungle med sit talent, sin diskussionslyst og sit utrættelige engagement som de macheteknive, der har banet vejen for hende. Selv når det gik mest op ad bakke.

Efter to plader med News flaksede hun lidt rundt, men Søs Fenger tog hendes plads. Naur klippede film (bl.a. ’Isfugle’) og sang kor. Blandt andet for datidens største succes, Rugsted & Kreutzfeldt, og var en kort overgang med i Tøsedrengene, og var en af dem, der faldt mindst igennem i musicalen ’Frit Fald’ i 1982. Året efter lagde hun stemme til skuespilleren Nonny Sand i filmatiseringen af ’De Uanstændige’, men blev mere og mere synlig på den mere hemmelige del af den københavnske teaterscene. Ikke mindst til tekster af Erik Thygesen, og som del af gruppen En Over En Under genopdyrkede hun den næsten glemte cabaretscene med forestillinger, bygget over sange af John Lennon, C.V. Jørgensen og Sebastian samt senere Elisabeth.

Smør på brødet skaffede hun sig bl.a. ved at lægge stemme til reklamefilm (Sig Jolly til din cola i midt-90’erne) og synge kor, hvor der nu var brug for en, der ikke bare lirede teksten af, men sang den, som om hun selv havde skrevet den. Intet under at Naur også i en lang periode var en skattet sang-coach, bl.a. på Det kgl. Teater.

Der er nok blevet lidt længere mellem de store opgaver, men at hun fortsat kan udfylde dem, så man, da hun i efteråret 2009 på Taastrup Teater overbeviste i dobbeltrollen som Aslaug og den voksne Siri i Sebastian-musicalen ’Jernbyrd’.

En egentlig soloplade mangler sært nok stadig på hendes c.v. Første skridt til den tog hun måske i 2007 med den Ivan Pedersen-komponerede single ’Arachosia’, hvor Naur synger sammen med kurderen Hali Jafar, så politik rimer på poesi.

Undervejs i karrieren fik hun trang til at vide noget mere om, hvorfor samarbejdet omkring kultur altid er så sårbart, sprængfarligt og fuld af konflikter og tidsspilde. Gitte Naur gik i terapi. Og alenemoderen til to teenagebørn har siden 2005 som uddannet psykoterapeut ladet andre drage nytte af det, hun har lært af et liv, både med og uden spotlight på.

Fra næste måned er hun aktuel med et nyt band, der bare bærer hendes navn.

Privatfoto

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top