Guitaristen der gav genlyd

Kommentarer slået fra

For mange er Gnags lig med Peter A.G. Nielsen, men internt spillede Jacob Riis-Olsen en lige så stor rolle. Ikke nok med at guitaristen kørte bandbussen, musikalsk holdt han A.G.’s flyvskhed i et fast tøjr uden at gå af vejen for en lille lufttur.

I dag fylder Jacob Riis-Olsen 60 år. Han spillede for sidste gang på en Gnags-plade, da gruppen i 2003 udgav deres næstseneste album Skitsernes drøm.

Da viede han allerede det meste af sin tid til Feedback, det studie, som gruppen etablerede i 1975 ud fra devisen »selvgjort er velgjort.« Riis-Olsen og resten af ejerkredsen nød godt af, at Gnags i 1990 solgte deres pladeselskab Genlyd til Bertelsmann-koncernen for en rundhåndet sum.

Han var som bandets praktiske sjakbajs blevet mere og mere involveret og interesseret i teknikken. Han fulgte derfor tyskernes eksempel og købte de øvrige Gnags ud af Feedback.

Den gamle hippie var ikke ukendt med erhvervslivet. En overgang prøvede han lykken som restauratør.

I Feedback var cateringen altid god, og via den respekt, der stod om ham som musiker, skabte han et inspirerende miljø for etablerede navne og nye grupper som bl.a. Under Byen.

Musiklærersønnen Jacob Riis-Olsen kom med i Gnags, da Peter A.G. og hans bror Jens i 1967 var på jagt efter en guitarist. De fandt ham i Tarm, ikke langt fra Skjern, hvor brødrene et par år før var debuteret som Those Gnags ved en koncert i morfaderens boghandel på hovedgaden.

Som Gnags singledebuterede de – på engelsk – i 1969. Året efter spillede de i Thylejren. De optog et banklån, og inspireret af deres idoler, Alrune Rod, flyttede de ind i en gammel villa i Viby med tog kørende i baghaven. De skulle forestille at studere, Riis-Olsen var indskrevet på danskstudiet, men udforskede i stedet det danske sprogs muligheder i en rock, der gerne ville mobilisere.

Siden kom Gnags til at hylde mangfoldigheden mere end uniformeringen. Jacob Riis-Olsen blev et instrumentalt fikspunkt og en uundværlig korsanger og -arrangør. Som alle gode guitarister forstår han, hvad han ikke skal spille, men når det slog ham, kunne han stik imod sin uanmassende, men alligevel stædige natur søsætte strømførende brådsøer af rock, som den ikke laves mere. Ikke mindst når bandet forvandlede Dyrskuepladsen til en stor hoppegynge.

Der findes Facebook-grupper, som vil have Gnags tilbage på Roskilde. Det bliver givet uden Jacob Riis-Olsen. Han har længe været på vej et andet sted hen, og er blevet tilskyndet af, at professionelle lydstudier har svært ved at konkurrere med en digital nutid, hvor enhver derhjemme kan indspille sin egen musik. At dèt så ironisk nok minder om dengang Gnags selv begyndte, udløser sikkert kun et af fødselarens skæve smil. Det hele er jo, som Gnags sang engang, del af en ring.

Den nye virkelighed bliver i disse dage tydeliggjort ved, at villaen i Viby netop er blevet solgt. Dermed bliver Århus en kulturinstitution fattigere.

PR-foto: Steen Trolle (fra booklet til Ridser, revner og buler)

Denne omtale kan også læses i dagens printudgave af Politiken

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top