Guzek – Danmarks femte Beatle

Kommentarer slået fra

Arno Guzek er en samlernatur af de sjældne. Civilingeniøren fra Hvidovre har godt nok en mastergrad i teknisk miljøledelse, men for titusinder af musikelskere verden over er navnet ’Guzek’ synonymt med verdensmesteren i viden om og omkring The Beatles.

I morgen fylder han 60.

Han har været Beatles-samler siden 1963. Man må dog tro om, hvis man tror, at den helt almindelige, almennyttige lejlighed, han deler med sin sambo, ligner fordommene om en kaotisk hule for nørder. Systematikken er snorlige på de tæt besatte reoler. Indsamling af Beatles-fakta, -plader og –memorabilia er for seriøs til at blive overladt til rodehoveder.

Al den viden er gennem årene blevet omsat til diskografier, bøger og – på tyvende år – fanklub-bladet Beatles Again. I 1984 skulle Guzek have deltaget i DR’s ’Kvit eller dobbelt’. Han blev, med datidens typiske berøringsangst, diskvalificeret, da der opstod tvivl om, hvorvidt han havde indtægter på sin Beatles-viden. Ja, i musikbranchen mente mange, at man kunne have sparet udgifterne til programmet ved at give Guzek førstepræmien på 48.000 kr. på forhånd. Mindre mistænkeligt blev det heller ikke af, at han vist nok kendte dommerne eller i hvert fald vidste, hvem de var.

Da rygterne om Guzeks Beatles-indtjening og mistanken om aftalt spil viste sig at  være ubegrundede, tog DR ham nemlig til nåde. Han deltog i ‘Kvit eller dobbelt’ året efter. Men selv for specialister kan den berømte klap gå ned. Han fik aldrig overrakt checken af Otto Leisner. Guzek røg på allersidste spørgsmål. Teksten til 1963-debutsinglen for det britiske band, The Fourmost, kunne Guzek ikke identificere.

Titlen vil Arno Guzek aldrig siden glemme. Den var ‘Hello Little Girl’, en af de tidligste Lennon-McCartney-kompositioner.

Siden er der igen og igen blevet sat pris på Guzeks ekspertise. Bl.a. har Paul McCartney brugt ham som konsulent, da Wingspan, cd-antologien med Wings skulle sammensættes. Og i 2003 kvitterede eks-Beatlen for hjælpen ved at invitere Guzek til, eksklusivt i Parken for tomme lægter, at overvære halvanden times intens gennemspilning af repertoiret før den officielle koncert. Guzek havde følge af en anden Beatles-fan, Tim Christensen.

Modsat hvad man måske skulle tro, er Guzek ikke næsegrus religiøs med hensyn til The Beatles. Han kan sagtens anskue beatlerne og deres musik kritisk, men synes alt i alt bare, de er det mest interessante band med en musik, der nægter at dø. Guzek synes, at tiden har givet ham ret.

Til daglig arbejder Arno Guzek med miljøgodkendelse i Affaldssekretariatet i MiljøCenter Roskilde under Miljøstyrelsen. Her har han på det seneste haft travlt med sagen om giftskibet fra Australien. Hans arbejde og hans hobby er selvfølgelig vidt forskellige.

Alligevel hænger det for ham sammen på en eller anden måde. Det handler jo, som han siger, begge steder om vidensformidling.

Yeah, yeah, yeah, let the Guzekmania begin…

Illustration: Privatfoto

Denne omtale kan i kortere form læses i dagens udgave af Politiken.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top