Han er for ung til Charlie

4 Comments

Der findes et billede af de dengang helt ukendte Gasolin’ i Thylejren den lange, våde sommer 1970. Foran scenen flakser en ung, barfodet hippie rundt til deres musik så ukoordineret og livsglad som vi nu gjorde dengang, hvor vi var vilde med dans uden at kunne danse.

Hippien hed Søren Berlev, et år senere var han blevet trommeslager i Gasolin’ og i morgen fylder han 60, men har stadig brændstof nok på tanken til at holde mindet om Gasolin’ kørende i Søren Berlev Gas Show, hvor han med tyk heavy metal-accent bladrer i det sangkatalog, han selv var med til at gøre tidløst:

Berlev kom med i Gasolin’ lige før indspilningen af debutalbummet. Et par engelsksprogede singler var gået forud med Bjørn Uglebjerg på trommer. Han valgte at forlade Gasolin’, fordi hans væsen ikke harmonerede med den en-for-alle-alle-for-en-og-sig-selv-nok-stemning, der rådede i Gasolin’. Samtidig skændtes gruppen nærmest korporligt om, hvorvidt de nu skulle synge på engelsk eller dansk. I det slagsmål havnede unge Berlev i en træningslejr på Mors.

Producer Poul Bruun syntes, at det hele var ordgas, og besluttede, at albummet skulle være på dansk. Værsgo.

Det fik ingen grund til at fortryde. Og i Berlev havde de fået en trommeslager, der nok var bandets benjamin og som ikke i samme grad som Uglebjerg fyldte i det sociale samvær, men som havde ambitioner, ikke på egne, men på trommespillets vegne. Berlevs ofte dramatisk anlagte spil løftede faktisk Kim Larsens lejrbålssange til rock. Og de andre endte med at løfte i flok.

Ni plader og syv år senere var det slut. I hvert fald på papiret. Og da Berlev jo ikke var den, der havde skrevet flest sange, måtte han nu finde noget andet at bruge sin tid og ildhu på. Han, der ikke var født i København, men Nakskov, havde forladt Paltholmskolen i Farum efter syvende klasse, og siden havde han, bortset fra en kort flirt med glarmesterfaget, forsøgt at leve af den rock, han levede for.

Efter Gasolin’ drog han til USA og prøvede lykken med en reggaeinspireret trio, Wild Remain. Hjemvendt gik han, og Franz Beckerlee, med i Lone Kellermann-orkestret med det retvisende navn Christianshavns Blues Band. Siden har han sammen med bl.a. Den skaldede Kok rørt i gryderne i Midnight Blues, som effektivt og uden nykker har holdt bluesgløden ulmende. Og de senere år har Berlev så haft en del at lave med sit Gas Show uden at glemme sin anden store passion, maleriet.

I denne sæson af X Factor skulle deltagerne i et afsnit synge Gasolin-sange. Som trommeslager havde man meget apropos indkaldt Søren Berlev. Det var synd for sangerne, men da Berlev er en flink mand, lod han sig ikke mærke med, at han var den eneste med X Factor den aften.

Det kan godt være, han lyder kælenavnet ’Charlie’, men pensioneringen ligger ikke lige for.

Foto: Rudi Daugsch fra Flickr.

Omtalen står også i dagens Politiken.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

4 Comments

 1. comment-avatar
  Torben Bille3. maj 2010 - 15:28

  @CAPAC: Tak. Klippet, som jo er fantastisk med skolelærer Larsen, er fejldateret. Det er fra 1970. Bjørn Uglebjerg er på trommer. Jeg var der selv. Og til allersidst, når billedet glider ud i heltotal, kan man se unge barfodede Berlev t.v. nede foran sammen med en fyr med en stor plaid omkring sig. Det var nemlig råkoldt og gråt.

 2. comment-avatar
  capac3. maj 2010 - 16:08

  Ja, I know. Men klippet er så kosteligt. Var det dig med plaiden? (Mon ikke youtube-klippet er taget fra Gasolin-dvd’en?)

 3. comment-avatar
  Torben Bille3. maj 2010 - 17:03

  @CAPAC: Nej, men det kunne det godt have været. Jeg rendte rundt med en skovl for at grave render om mit og kærestens telt, fordi det pissede ned som i en sang af C.V.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top