Hannah Montanas far kan selv

Kommentarer slået fra

For millioner af yngre tv-seere verden over vil Billy Ray Cyrus kun være kendt som faderen til Miley Cyrus, den alt overskyggende hovedperson i Disneys sitcom Hannah Montana. Men for lige så mange ældre amerikanere vil han også være kendt som sangeren, der efter at have fået at vide, at han var for rocket til Nashville og for country til Los Angeles, ikke desto mindre i 1992 med sin single ‘Achy Breaky Heart’ gjorde for line dance, hvad Jane Fonda havde gjort for aerobic.

‘Achy Breaky Heart’ var en af fem hitsingler på Some gave it all, debutalbummet fra Billy Ray Cyrus, som endte med at sælge 20 millioner eksemplarer globalt.

Den Kentucky-fødte Cyrus, som fylder 50 i morgen, fik oprindeligt et legatophold på et af de colleges, der udklækker baseballspillere. Guitaren lå imidlertid bedre i hans hånd end battet, og da Cyrus efter mange pladeselskabsafslag omsider albumdebuterede, lignede han en varig stjerne i det midterfelt mellem rock og country, som var ved at blive udstukket af folk som Garth Brooks. Han så godt ud, bevægede sig tvangfrit på en scene og skyldte og skylder musikalsk Johnny Cash, The Eagles, John Mellencamp og Bruce Springsteen lige meget – faktisk gav Springsteen ‘Achy Breaky Heart’ live et par gange i 1993.

Debutalbummet skulle vise sig svært at overgå. Selv om de efterfølgende plader solgte respektabelt gled Cyrus ud i periferien. Han fik kritikerros for sit 1996-comeback Trail of tears, men typisk nok blev det hans hidtil dårligst sælgende plade. Derpå udsendte han et par kristne plader.

I 2001 fik Cyrus et nyt publikum, da han spillede lægen, der kom ind fra landet, i Doc; en sitcom, der løb indtil 2005. Rollen kastede andre mindre roller af sig. Navnlig i sitcom-genren, men Cyrus kan også ses i David Lynch’s Mulholland Drive.

Det var dog først, da han begyndte at optræde med datteren Miley i Hannah Montana, at han igen fik tag i sit gamle publikum, som nu sad og så Disney Channel sammen med deres børn. Oveni deltog Cyrus i 2007 med succes, ikke mindst hos det kvindelige publikum, i Dancing with the stars, originalversionen af Vild med dans.

Alt i alt blev det lettere for Cyrus at få plader ud. Og selv om de stadig ikke sælger som i 90’erne, er der tale om landevejsvenlig country med tydelig rockaccent. De senere år har Billy Ray Cyrus også tonet rent flag i forhold til sin politiske observans.

Hans seneste og tolvte album, der udkom denne sommer, hedder I’m American og er en uskrømtet patriotisk, konservativ hyldest til netop det Amerika, som Bruce Springsteen i sin tid gav en opsang i ‘Born in the USA’. Og en af sangene lagde Cyrus ud på Facebook som del af en kampagne for “vores drenge i Afghanistan”.

Man kan mene, hvad man vil om mandens engagement, men det er i hvert fald dybfølt.

Stillfoto fra filmen Hannah Montana (2009)

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top