Hold fingrene fra Henleys hits

1 Comment

I skrivende stund skændes de videre i Folketingets sæsonafslutningsdebat. Det kunne være opkvikkende, hvis et af de ærede medlemmer begyndte at synge sine meninger ud til tonerne af kendte danske rocksange. Vi taler ofte om, at dansk rock er så upolitisk, så her ville være en mulighed for at lade rocken indgå i den politiske virkelighed som andet end endnu et subsidieringsområde.

I USA har der altid været en tradition for at rocken blander sig i politik. De senere år mest som lydspor for det, vi opfatter som den amerikanske venstrefløj, selv om Obama vist nærmest, når det kommer til stykket, er en højre-liberal socialdemokrat. Det har dog ikke forhindret folk som Bruce Springsteen og Don Henley i at støtte ham aktivt.

Det omvendte har også været tilfældet, altså at politikerne blander sig i rocken: En række amerikanske politikere, bl.a. Reagan og Clinton, har jo således brugt rocknumre til kampagnesange. Med vekslende grad af godkendelse fra komponisterne. Senest har Jackson Browne fået rettens medhold i, at John McCain ulovligt brugte ‘Running On Empty’ under sit sidste præsidentvalgkamp. Sagen kom dog ikke til doms, men endte i forlig. Og en undskyldning og et hemmeligholdt antal dollars til Browne.

Sidste år besluttede den californiske, republikanske senator-kandidat Chuck DeVore så at sige at vende meningen om. Han fik som del af sin kampagne mod Obama & co. alias statens siddende demokratiske senator, Barbara Boxer, produceret nogle videoer, som han lagde ud på Youtube (de er nu trukket tilbage) Underlægningsmusikken til videoerne var af Don Henley, men – og det er her the tricky part starts – faktisk havde DeVore skrevet nye tekster til kendte sange som ‘Boys Of Summer’ og ‘All She Wants To Do Is Dance’.

Ifølge forfatningen er det, ligesom herhjemme, sådan at parodiering giver nogle videre rammer, når man taler krænkelse af ophavsret. DeVore hævdede naturligvis, at hans nye versioner, ‘Hope of November’ og All She Wants To Do Is Tax’ gjorde grin med sangene som sådan. Henley sagde, at hans copyright var blevet krænket, fordi DeVore misbrugte sangene i et andet ærinde, nemlig vendt mod Obama-fløjen. Med andre ord: Havde DeVore skrevet nye tekster, der kun hånede Henley, havde det været tilladt.

Distriktsdommer James Selna var, skriver Hollywood Reporter, enig med Don Henley i at der var tale om rent og skært tyveri af hans sange. Dommen var den første af sin slags. Og er vældig langhåret i sin skelnen mellem parodi og satire, men skal nok blive studeret af diverse kampagneledere.

Først til november i år skal Californien vælge senator. Mon ikke DeVore nu får en del at bokse med?

Foto: Jim Shea (Rhino Media)

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar

    [...] Torben er inde på, så er der en anden tradition for sammenblanding af politik og musik i USA. Kunstnere [...]

Related Articles

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top