Hun fik nok af pop
1 CommentDet var ikke Agnetha Fältskog, der modtog trofæet, da ABBA for nylig noget overraskende blev indlemmet i rockens Hall of Fame. Det overlod hun til Frida Lyngstad og Benny Andersson uden at føle sig forbigået. Faktisk har Agnetha Fältskog, som i dag fylder 60, for længst lagt ABBA bag sig, ja, i 12-13 år levede hun fra midten af 80’erne, til sladderpressens fortrydelse og hykleriske harme, frivilligt isoleret som en anden Greta Garbo på en ø i den svenske skærgård. Hun havde fået nok af pop, fortalte hun siden i en selvbiografi, der kom i 1997.
I bogen ”Som jag är” beretter Fältskog om traumerne efter ABBA, men også om de drømme, der satte hende op på popsporet. Hjemme i barndomsbyen Jönköping voksede hun op med en passion for musik og dans, sang med et danseorkester, passede omstillingsbordet hos en bilsælger og toppede i 1968 de svenske hitlister med sin første single, den selvkomponerede ”Jag är så kär,” sunget, så man kunne høre, hun kom fra Småland.
Fältskogs arketypisk blonde, alfelignende ydre blev ingen bagdel for hende i den branche. Ungdomsoprøret satte sig ikke voldsomme spor i hendes musik, som var svensk levebrødspop. En række soloalbums fulgte, akkompagneret af flere hitsingler, og hun var Maria Magdalene i musicalen ’Jesus Christ Superstar’. Da havde hun mødt sangskriveren, Björn Ulveus, som hun blev gift med i 1971. Benny Andersson fra The Hep Stars trakterede orglet i kirken.
Året efter blev Bjørn og Benny bedt om at deltage i svensk Melodi Grand Prix 1973. Sangen ”Ring, ring” introducerede ABBA, en perfekt castet kvartet med en blond og mørk skønhed, flankeret af to joviale musikere. Og så var det hele i virkeligheden bare udsprunget af to vennepars glæde over at kunne arbejde sammen. Hobbyen greb om sig. I 1974 vandt ABBA europæisk Melodi Grand Prix med 60 procent af de afgivne stemmer. Resten er pophistorie. Succesen gjorde dem til millionærer, men penge giver ingen garanti for ubekymrethed. 1979-skilsmissen mellem Agnetha og Bjørn var en prolog til den opløsning af ABBA, der fulgte i 1982, paradoksalt nok efter at gruppen fremstod som musikalsk genfødt.
Mens hun var i ABBA, udgav Fältskog det fint afstemte album, ’Elva kvinnor i ett hus’. Med ABBA-berømmelsen i ryggen så det derfor ud til, at der ventede en solokarriere på verdensplan, men en række albums, bl.a. produceret af Peter Cetera, slog ikke an. Måske fordi hun samtidig kæmpede med at genfinde sig selv som menneske uden for spotlightet.
At det ser ud til at være lykkedes, kunne man bevidne i 2008, da den ellers så sky sanger overraskende lod sig hylde sammen med resten af ABBA og Meryl Streep ved lanceringen af filmmusicalen ’Mama Mia’. Mellem Agnetha og Bjørn var der dog kølig luft på balkonen, og Benny Anderssons nylige strøtanke om en mulig ABBA-genforening, er da også siden officielt blevet dementeret som en joke.
Det har Agnetha Fältskogs liv ikke altid været.
Pressefoto fra www.agnetha.net
About the author
1 Comment
Anmeldelser

Charles Bradley bløder stadig
No CommentDa Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60
No CommentFor mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]
Waauh! hvis det er et nyt billede/foto…og det ikke har været igennem photoshop m.m.? så ser hun næsten ud som på den tid de brød igennem….at leve som Gretha Garbo er måske vejen til evig ungdom…hmm?