I demokratisk ophøjethed

Kommentarer slået fra

Jeg tilstår det gerne: Jeg stod som pædagogstuderende luksussocialist sammen med tusinder af andre (men bortset fra min senere første kone godt nok ikke så mange andre fra mit seminarium) og råbte hurra på Christiansborg Slotsplads hin råkolde 15. januar i 1972, da statsminister Jens Otto Krag udråbte en sorgklædt prinsesesse Margrethe til dronning. Et stykke danmarkshistorie, som blev overgået 2. oktober samme år, da et flertal stemte os ind i EF. Da råbte jeg ikke hurra.

I dag er der også grund til at råbe hurra. Dronningen fylder 70.

Torsdag aften klokken kvalme så jeg et program om hende på ARD. Det var lavet af en såkaldt adelsekspert, Rolf Seelmann-Eggebert – de kan noget med titler (og efternavne), de tyskere. Programmet vægtede naturligvis hendes såkaldte tilknytning til Tyskland uden i øvrigt at føre synderligt bevis for den, og rullede over skærmen som et levende pynteligt postkort, men undervejs blev dronningen interviewet.

Hun blev spurgt om, hvorfor vi dog i et moderne samfund skal have et konstitutionelt monarki. Og tøvede ikke med svaret: Fordi vi i en stadig mere rodløs tid har brug for det, hun kaldte “et orienteringspunkt”. Og det kunne man ikke lige så godt have i en præsident, spurgte indbyggeren i en republik. Nej, for denne er valgt for en tidsbegrænset periode, svarede dronningen. Og dermed er der, som hun tilføjede, jo altid nogen, der ikke har valgt ham/hende. Så hvad når han/hun bliver erstattet med en anden?

Hun sagde ikke noget om historisk sammenhæng og kontinuitet og den slags. Det behøvede hun ikke. Det giver sig selv.

Går hun dog ikke snart af, ville de vide her til morgen på Go’ Morgen Danmark, mens de savlede over hendes fødselsdagslagkage (begået af min lokale konditor). Historiker Jes Fabricius Møller mente, at det først ville ske ved om jeg så må sige naturlig afgang, for, som han replicerede: “Kunne man forestille sig statsministeren stå på balkonen og sige: Dronning Margrethe er pensioneret. Kong Frederik X leve…”

I stedet må vi leve med en regent, som er en større livskunstner end billedkunstner, men mestrer den sjældne kunst, Fabricius-Møller kaldte ‘demokratisk ophøjethed’.

At det så er svært at leve med al den servile kongerøgelse, der bliver fyret af i disse dage og som kulminerer i dag med den minutiøse breaking news-tomme dækning af fødselsdagen, er en anden sag. Og kan ikke lastes dronningen. Hun har jo, som Paul McCartney engang sang om hendes kollega: “not a lot to say…”

To luck with that…

PS: Efter at jeg havde skrevet ovenstående fik jeg læst Politikens leder i dagens avis. Den vil nok komme bag på en del medarbejdere og læsere…

Foto: Les Kaner © Se flere af hendes billeder her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top