Jimmy Dean – fra pop til pølser

Kommentarer slået fra

I denne uge for 50 år siden var Jimmy Dean nummer et på den amerikanske Hot 100 for tredje uge i træk. Takket være ‘Big Bad John’, som ikke så meget var en sang som en fortælling med udpræget nybygger- og country & western accent.

Seth Ward med kunstnernavnet Jimmy Dean havde efter aftjent værnepligt i flyvevåbnet gjort karriere som pladevender (og senere tv-vært). Han moonlightede som countrymusiker. Allerede i 1953 havde han udgivet sin første single, ‘Bumming Around’, uden at det førte til noget. I 1961 var han på vej til en indspilningssession i Nashville. Han havde kun tre sange med i håndbagagen, en for lidt.

I flyet nørklede han derfor med en ny sang. Han havde engang arbejdet sammen med en stor fyr ved navn John. Ham placerede han i sangen i en mine, som faldt sammen og dræbte minearbejderen John, og et stykke americana som lige ud af en film var skabt:

Ev’ry mornin’ at the mine you could see him arrive
He stood six foot six and weighed two forty five
Kinda broad at the shoulder and narrow at the hip
And everybody knew, ya didn’t give no lip to Big John

(Link til YouTube)

Jimmy Dean havde egentlig forestillet sig, at sangen skulle være b-side på en single, hvor hovednummeret var ‘I won’t go hunting with you, Jake, but I’ll go chasing women’ – det hed den og den lød lige sådan! – men pladeselskabet vendte singlen om.

Sangen blev fem uger på toppen og fortrængtes af ‘Please, Mr. Postman’ med The Marvelettes.

Dean gjorde derpå simpelt hen det umulige. Han genoplivede Big Bad John på sangen ‘Cajun Queen’. Også den blev et hit. Siden havde han adskillige hits, bl.a. den millionsælgende smægter ‘I.O.U.’, tilegnet hans mor. I samme snakkende, men nu også violinindsovsede stil.

Herhjemme videreførte Teddy Edelmann og Peter Belli i en periode genren, som i USA hurtigt blev taget op af bl.m.a. Mr. Bonanza, Lorne Greene, som hittede med ‘Ringo’.

De sidste mange år har amerikanerne ikke forbundet Jimmy Dean med musik, men med pølser og færdigretter. Han døde sidste år, men efterlod sig fødevareimperiet The Jimmy Dean Meat Company. Og for mange over there er en Jimmy D simpelthen en pølse.

På nettet kan man i øvrigt igen og igen støde på videoer, henvisninger og andet, der gør Johnny Cash til ham, der besang ‘Big Bad John’. Det gjorde han ikke, men han kunne sagtens have gjort det.

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top