Kit Lambert opfandt The Who

Kommentarer slået fra

I dag for tredive år siden faldt Kit Lambert fatalt ned ad trapperne i sin mors hus i London. Dødsarsag: Hjerneblødning. Den mindre kliniske forklaring var, at den 45-årige musikentreprenør havde været i frit fald et godt stykke tid siden han syv år forinden de facto var blevet fyret af The Who som deres manager, mentor og producer.

Uden ham og makkeren Chris Stamp er det tvivlsomt, om The Who havde kunnet holde momentum fra de første energiudladninger til de kunstneriske satsninger, som Lambert faktisk æggede Townshend til at forsøge. Ja, Lambert skrev den første storyboard til Tommy. Ligesom han tidligt i karrieren foreslog guitaristen at slå guitaren an med sine møllehjulsbevægelser.

Lambert startede som instruktørassistent på film som Navarones kanoner, og fik sammen med kollegaen Chris Stamp, bror til skuespilleren Terence Stamp, ideen til en film om det, vi i dag ville kalde et upcoming band. De faldt over The High Numbers, faldt for deres mod-attituder og selv om filmideen blev skrottet, var et samarbejde igangsat.

I 1966 fyrede Lambert Shel Talmy som producer for gruppen og tog selv over. Han gik i lære som pladeproducer sammen med Townshend. Samtidig dannede han og Stamp pladeselskabet Track i 1967. Første single var ‘Purple Haze’ med Jimi Hendrix, og inden der var gået ni måneder havde Track haft syv placeringer på den britiske Top 10. Pengene fossede ind. Og ideerne flød.

The Who var blevet lovet ligeligt partnerskab i selskabet. Sådan blev det ikke. Samtidig blev Lambert og Stamp ved med at indkassere 30 procent af alt, hvad The Who tjente. Surheden voksede selvsagt.

I 1970 solgte Lambert bag bandets ryg filmrettighederne til Tommy. Og Lambert var hverken døv, stum eller blind, da kontrakten blev underskrevet. Hændelsen var den sidste i en række, som viste, at Lambert og den dengang lige så stof- og alkoholafhængige Pete Townshend havde forskellige interesser, men Lambert fortjener ikke at være faldet ud af historien så brat som han gjorde.

Siden gik Lambert til i dekadence, druk og heroin, men havde etableret en hel lille pengemaskine via indtægterne for arbejdet som producer for bl.a. The Who og Jimi Hendrix.

He died before he got old…

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top