Kurt Wallander var ikke hjemme

2 Comments

Egentlig skulle La signora og jeg have været til Bologna, men den påståede askesky sendte os i stedet til Skåne. Ikke at vi havde noget imod det, dér findes også glimrende italienske restauranter, men det er lige som ikke helt det samme. Nu hjælper det, at vi betragter os selv som kendere og elskere af Malmö, hvortil vi er taget på weekendture, også før det ikke var til at mase sig frem for danskere med flade a’er.

Så Malmö blev det og Hotel Savoy igenigen, stedet hvor både Lenin og Ulf Lundell har overnattet.

Som en bonus forærede vi os selv en togtur til Ystad, byen, hvor Henning Mankell bor (når han ikke bor i Maputo) og har skabt sin romanfigur Kurt Wallander. Her i huset er vi ret vilde med Krister Henrikssons og co.’s gestaltning af Wallander, og det lidt ældre segment af familien (mig) har en nostalgisk svaghed for Rolf Lassgårds mere romantro udgave af Wallander, så hvorfor skulle vi ikke være vilde med Ystad?

Efter 50 minutter i den lyslilla rædsel, der kaldes Pågatoget, indtog vi Ystad under høj, solbeskinnet himmel. Når man fratrækker de lidt for mange thai take-aways er det det, min mormor ville have kaldt en yndig by: Bindingsværk, gråbrødrekloster og gadekær og den slags. Gammeldansk med andre ord.

Undtagen de steder, hvor den mest lignede Frederiksværk. Og Wallander-afficinados kan om sommeren komme på op til flere ture både i byen og oplandet, hvor man besøger åstederne fra bøgerne. Det fandt vi ud af på turistkontoret på torvet, hvor der ikke hænger det svenske kongepar på væggen, men fotos af Mankell og Henriksson.

Vi blev kun guidet af os selv, men så da Mariagaten 10, hvor Wallander skyller tristessen ned med single malt og opera (længst nede i gaden, t.v. ved den gule karnap). Og om hvert andet  hjørne forventede vi at løbe ind i Linda og Stefan. Istedet mødte vi en del svenske hattedamer og ret mange pensionister, men flere blå stedmoderblomster end blå blink.

Ystad sover, når det ikke er sommer. Det behøvede vi ingen retsmediciner Nyberg for at opklare, men hyggeligt var det, og en smuttur værd.

Billeder bl.a. fra www.willyerland.com

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

  1. comment-avatar
    Claus10. maj 2010 - 10:52

    Kan sagtens forestille mig Ystad som idyllisk om sommeren…el. osse’ om sommeren, jeg kender den desværre kun fra de mange transits jeg har til Bornholm…og det er for dårligt…jeg vil altså gi’ Ystad et ordentlig vist…!

  2. comment-avatar
    Claus10. maj 2010 - 11:06

    og ja Wallander er bare go’ … jeg har godtnok ikke læst bøgerne. men det er Svensk krimi jo (minus Stig Larsson…DER står jeg helt af!) men Sjowall&Wahloo (Beck)m.fl., er jeg lisså vild med som de amerikanske krimi klassikere. det er lidt underligt, hvorfor Norge Slet ikke kan begå sig med krimi på tv? der var godtnok en der hed noed’ med Varg, forleden på Charlie tror jeg nok, jeg så et par afsnit og blev faktisk forbavset…første gang jeg har set bare noed nogenlunde godt Norsk tv-krimi…såeh?

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top