Love og de dårlige vibrationer

1 Comment

Mike Love fik faktisk sit efternavn i dåbsgave, men han har ikke gjort alverden for at leve op til det. Forsangeren og sangskriveren i The Beach Boys fylder 70 i dag, men ikke ret mange omkring bandet vil vist kalde ham elsket eller elskelig. Dertil har han altid pukket for meget på sin ret, og for tydeligt markeret sit konkurrenceforhold til Brian Wilson, bandets musikalske mastermind.

Sådan var det ikke i de solbeskinnede ungdomsår i Californien, hvor Love og hans fætre, Dennis, Carl og Brian, sammen med skolekammeraten Al Jardine, fra 1961 gav surfkulturen det lydspor, den stadig rider på.

Brian Wilson skrev melodierne, men Love begik faktisk en del af teksterne og var blue eyed soul‘et forsanger på hits som ‘Surfin’ Safari’, ‘Surfin’ USA’, ‘I Get Around’ og signaturmelodien ‘California Girls’.

I takt med at Wilson trak sig mere og mere ind i sig selv og sin sangskrivning ragede Love op som den, der tegnede bandet, ikke mindst ved koncerter. Brian Wilson var både benzin og motor, men Mike Love sørgede for, at gruppen rent faktisk kørte.

Til gengæld så han med slet skjult misbilligelse på gruppens musikalske udvikling. Den blev rost af anmelderne, men Love fandt, at den fjernede Beach Boys fra stampublikummet. En sang som det erklærede mesterværk, ‘Good Vibrations’, kaldte han i 1966 »noget avantgarde-lort«, som kun lige akkurat blev reddet ved at Love, efter eget udsagn, gjorde ordene lidt mere forståelige.

Samtidig blev den ellers så prosaiske Love grebet af transcendental meditation, og gik ind i den som mere end en modegrille. Han var f.eks. med The Beatles i Indien i februar 1968, og praktiserer den dag i dag metoden.

Hans nyerhvervede tolerance rakte dog ikke til at indse det nyskabende i Brian Wilsons nye sange. Og Wilson har siden sagt, at Loves aversion var hovedårsagen til, at det myteomspundne Smile-projekt i sin tid blev skrinlagt – det udsendes nu tilsyneladende omsider i al sin halvfærdige mytologi.

I stedet blev Wilson mere og mere syg i sindet, og Mike Love holdt Beach Boys i gang som en indbringende forretning. 70’erne og 80’erne var ikke uden sine musikalske øjeblikke, men generelt vægtede bandet nostalgi tungere end nytænkning.

Sideløbende forsøgte Love sig med begrænset held med en solokarriere, og de sidste mange år har han annonceret udgivelsen af sit næste soloalbum. Det første kom i 1981. Arbejdstitlen skulle være ”Mike Love not war”.

Ikke desto mindre erklærede han i 90’erne krig mod musikforlaget bag Beach Boys-kataloget. Han krævede copyright-andel i en række af de centrale sange. Og fik det gennem et forlig, der sikrede ham et tocifret millionbeløb i dollars.

Nu om dage turnerer Mike Love, som eneste tilbageværende originale medlem, i spidsen for The Beach Boys på et marked, der ikke er blevet mindre efter at han i 2008 fik nedlagt fogedforbud mod, at Al Jardine kunne anvende Beach Boys-navnet i sit turneorkester.

Begge bands har, ironisk nok, stadig ‘Good Vibrations’ på repertoiret.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    Klaus15. marts 2011 - 11:32

    Tillykke til Mike Love – også med hans nye holdning til Smile perioden:

    “I like the avant-garde approach and stretching the limits the way Brian (Wilson) did. It went beyond conventional music at the time, and I kind of thought that was pretty cool.”

    Der er penge i lortet!

    Og en ML klassiker – http://www.youtube.com/watch?v=3YBqve7SjHs

    Dylans replik er også klasse – http://www.youtube.com/watch?v=TyqFL9m2odg

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top