Luftkaptajn Kantner fylder 70

1 Comment

Da han var ung, lignede Paul Kantner den mandlige legemliggørelse af den kulturrevolution, der blev kaldt ungdomsoprøret: Han kom fra San Francisco, var høj og blond, var droppet ud af universitetet, bar uindfattede. intellektuelle briller, ledte ikke efter ordene og spillede nogenlunde elektrisk guitar i et band, der så sig selv som modkulturens talerør. Og blev hørt som sådan.

I morgen fylder Paul Lorin Kantner 70, og mærkedagen markeres, som man kan se på plakaten, med en gallakoncert over to dage, hvor alt, hvad der kan krybe og gå af gamle hippier vil komme på scenen. Der vil blive trængsel og tilbagelænet koncentration.

Præcis som der var, da Kantner med sit band, Jefferson Airplane, gav koncert i København i 1968. Dengang bad bandet om at få tændt lyset i salen, fordi de så godt ville kunne se os, mens de spillede. Det var sådan det var.

Bag kulisserne var det anderledes. Jefferson Airplane var sangeren Marty Balins ide, men med Kantner ombord i 1965 fik bandet en luftkaptajn uden højdeskræk. Desuden besad Kantner forretningstalent. På et tidspunkt, hvor tidens bands var tilfredse med kontrakter på 5.000 dollars, sikrede han Jefferson Airplane uhørte 25.000 dollars for deres første plade.

Debutalbummet var folk-præget, men da den oprindelige sanger hellere ville være mor, kom Grace Slick med. Hendes stemme og sangskriverkombinationen Kantner-Balin-Slick gjorde albums som Surrealistic pillow, Volunteers og Crown of creation til hits, men det var som improviserende, bevidsthedsudvidende koncertband, at Airplane fløj højest. Se f.eks. dette klip fra 1970.

Revolutionen kom på hitlisterne, og Kantner brugte sin nye synlighed til at rase mod krigen i Vietnam og småborgerskabet. Han så sig selv og gruppen som lovløse, og frivillige i forsøget på at få USA tilbage til dets oprindelige frihedsværdier.

Internt i gruppen var der derimod nærmest borgerkrig. Der turde man ikke tænde lyset af frygt for, hvad man så ville se. Kantner og Slick dannede par, »den psykedeliske udgave af John og Ono.« Balin og Slick hadede at elske og elskede at hade hinanden. Paranoiaen og intrigerne blev ikke mindre af den umådeholdne indtagelse af tidens designerdrugs. Ikke mindst lsd (og apropos: Så meldes en af de navnkundige lsd-producenter død)

Først i 70’erne havarerede gruppen. Samtidig blev Slick gravid, og under sin barsel lavede hun og Kantner det science-fiction-syrede album Blows Against The Empire med en løsere besætning af musikere, der antydede en arbejdsform, gruppen under navnet Jefferson Starship skulle få de næste årtier. I en periode i 80’erne blev bandet dog så rendyrket mainstream-rock, at Kantner forlod det med en erklæring om, at man var for langt væk fra udgangspunktet. Da var bankkontoen fuld.

Gennem tiden og helt op til vore dage har Paul Kantner optrådt i så mange inkarnationer af sin oprindelige gruppe, at det både er en drøm og et mareridt for rockhistorikere. Læg dertil retssager om rettigheder til navnet, ofte anlagt mod ham af Grace Slick. I dag har han ret til at optræde under navnet Jefferson Starship, men ikke som Jefferson Airplane, medmindre ekskonen er med.

Det har hun ikke været længe. Efter at have fået bugt med sin alkoholisme trak Slick sig tilbage fra rampelyset i 1988. Den nu 71-årige sangerinde er ikke til nostalgi. »Det er som at se på spøgelser,« har hun sagt. Mere eller mindre levende spøgelser vil der givet være nok af, når den nu for længst stoffrie Paul Kantner i weekenden fejrer sig selv og en tid, der svandt.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar

    [...] nyfødte barn og redde sin mand fra narkoen, var de ellers ret intenst konkurrerende kapelmestre Paul Kantner og Marty Balin enige om afløseren. Grace Slick havde vakt en vis opsigt i San Fransisco-området [...]

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top