Mikrohistorie om mikrolån?

Kommentarer slået fra

Der bliver stadig flere af dem på tv: Ikke-historierne, der dementerer sig selv for øjnene af os. Nyheder, der tidligere blev dræbt på redaktionsmøderne, men sendeflader har fanden skabt for at teste journalistisk mådehold. Sendetiden skal jo fyldes, og det bliver den.

En avanceret variant af en ikke-historie kørte TV Avisen kl. 21 onsdag. Ja, den slog endda snevejret som tophistorie!

Historien var, at en ny, dansk dokumentarfilm satte det nobelprisbelønnede mikrolånssystem under anklage for at være gældsfælder for kvinder i ulandene, som tit må optage andre lån for at kunne betale af på mikrolånene. Fordi renten er tårnhøj.

Vi så filmklip med smågrædende låntagere, mikrofonholderinterview med den Cavling-nominerede filmmager Tom Heinemann, og fik fortalt, at ingen af de anklagede, inklusive Nobelpristageren Muhammed Yunus, havde ønsket at kommentere anklagerne om åger, forklædt som ulandshjælp. Det fremgik ikke, om det var over for Heinemann eller DR1. Måske klogt nok.

For som seer voksede min undren til måben, da man derpå interviewede en rådgiver fra Folkekirkens Nødhjælp. Her bedriver man, fortalte han, også mikroudlån, men han kunne ikke dele Klaus Bundgaard Povlsens indignation. Der er, sagde rådgiveren, ca. 150 millioner mikrofinanskunder. Han havde ikke hørt om det, men ville ikke udelukke, at der fandtes nogle, som ikke kunne betale lånene, men fremhævede, at rentesatsen er langt lavere end på det private marked. Der opererer man med satser på op mod 50 procent om måneden. Folkekirkens Nødhjælp tager fem procent.

Pist borte var tophistorien reduceret til et forskræp for en film, som vi kun kunne have set, hvis vi dagen før, som så ofte før, havde tunet ind på norsk tv.

Vi blev med andre ord som seere ladt i stikken, og må vente til efter nytår med at kunne danne os vores egen mening. Først da sender DR1 nemlig filmen.

Imens kan efterkritikken på TV Avisen fundere over, om historien var blevet bragt, hvis dokumentarfilmen havde været estisk.

Denne tv-anmeldelse kan også læses i dagens udgave af Politiken.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top