Musik er ikke kun sundt

Kommentarer slået fra

Det kan godt være, at musikere kan bringe os nærmere himlen. Selv opfatter stadig flere af dem jobbet som mere og mere jordnært belastende. En ny arbejdsmedicinsk ph.d-undersøgelse afslører nemlig, at musikere oplever langt flere arbejdsskader end den øvrige danske arbejdsstyrke.

I det netop udkomne nummer af Musikeren fortæller læge og ph.d-studerende Helene Paarup, at klassiske musikere døjer dobbelt så meget med smerter i kroppen som andre.

“Musikere er meget afhængige af, at kroppen fungerer. De kan ikke lige lægge violinen over på højre skulder eller løfte blæseinstrumentet på en anden måde. Arbejdsstillingen er givet og der er utroligt lidt variationsmulighed,” fortæller hun fagforeningsbladet. Og tilføjer, at “selve det, at man som musiker oftest sidder ned og arbejder foran kroppen, er i sig selv en belastning.”

Undersøgelsen bygger på 350 spørgeskemaer, udfyldt af klassiske musikere fra landsdelsemsemblerne. Senere følger en undersøgelse af rock- og jazzmusikere. Sideløbende vil hørenedsættelser og lydeksponering bliver underkastet en undersøgelse.

Man skal med andre ord fremover nok vare sig for udelukkende at bruge ordet kropslig som en kvalitet ved musik.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top