Noma, Noma så kom den dag…

4 Comments

Her er London, her er London: Det forlyder i disse minutter, at den forsamlede molekylær-gastronomiske elite har overgivet sig til det nye nordiske køkken. Restaurant Noma på Christianshavn er netop blevet kåret til verdensmester i avanceret kogekunst foran de senere års ellers urørlige champ, elBulli i Barcelona, restauranternes fusionerede svar på Real Madrid og FC Barcelona.

Vi kipper med kniv og gaffel og dessertske for René Redzepi og hans hold. Redzepi er som måske bekendt kokken, der til sammenligning får Wassim Hallal i Helvedets Køkken til at ligne en kantinebestyrer på valium. Redzepi behandler sine råvarer bedre end han behandler sine medarbejdere, fremgik det i hvert fald af et tv-portræt for et par år siden, men mad kan han lave. Og da kokke tilsyneladende har et selvplagerisk gen, har han ikke problemer med at skaffe personale.

Ambitionsniveauet og priserne går hånd i hånd i hans butik. Målsætningen er befriende udansk i sin mangel på ydmyghed over for alt andet end maden. Som der står på hjemmesiden: “I sin yderste konsekvens ser vi det som vores udfordring at medvirke til en genrejsning af det nordiske køkken, så det favner det Nordatlantiske, og med sin velsmag og regionale egenart lyser op i verden”. Man mere end aner den Claus Meyerske retorik. Han er medopfinder af konceptet. Og medejer.

Store ord til stor mad. Selv har jeg kun spist der en gang og jeg betalte naturligvis ikke selv, men havde inviteret en forvænt fransk forretningsforbindelse. Han lod den indre tricolore hænge på halv stang efter at have smagt det ny-norrøne køkken.

Det er tre-fire år siden nu, før al hypen, og jeg kan stadig huske i detaljer, hvad vi fik, men også huske fornemmelsen af at være med i skjult kamera. Tager de pis på os eller skal det være sådan?

F.eks. var der til moskusoksetataren (det grønlandske islæt) intet bestik. Meningen var, at man skulle spise den med fingrene. Lune brødstykker ankom indpakket i tilsnørede læderpakker, smagte godt, men havde de ikke også gjort det i en brødkurv? Jeg ved det ikke og det er det, der er det fascinerende ved Noma. Og hvor får man om jeg så må sige stukket en skærekniv ud i læderskede til at skære hovedretten ud med? Uden at det bliver Vikingespillene i Frederikssund. For slet ikke at tale om en dessert bestående af øllebrød, som vor mor ikke kunne have drømt om at lave endsige spise den, men det var menuens bedste ret. Luftig og tung på samme tid. Og så har jeg slet ikke nævnt mælkeskindet. I 50′erne var det den slags, der lå ovenpå mælken på varme sommerdage og som vi tog af, mens vi sagde ‘bvadr’.

Nu spiser vi det sgu. Det er fandeme godt gået, René.

Og flere dage efter glædede jeg mig, når jeg kunne mærke, at en bøvs pressede sig på. Den smagte nemlig af mere.

Mens du sparer sammen til et besøg, kan du læse dette portræt af René Redzepi, skrevet af den mest velskrivende danske gastroskribent, Søren Frank, som engang for mange redaktørattesterede restaurantregninger siden skrev om nyrock i MM. Dengang tog vi selv mad med på arbejdet:-)

Kommunikationsforum lavede efter tv-udsendelsen denne analyse af medarbejderplejen i Noma. Læs mere her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

4 Comments

 1. comment-avatar
  Chopstick27. april 2010 - 01:56

  Fantastisk, tænk at Danmark har verdens bedste restaurant. Øh, verdensmester i hvad? Mad på minuttet eller mest kanelpynt på suppetallerkenen?

  Har selv indtaget et måltid på bemeldte spisehus (omtrent på samme tidspunkt som tordenbillen), men da der åbenbart kræves et ekspertpanel for at vurdere gastronomiens superliga skal jeg afholde mig fra at komme med min ringe mening. Til gengæld vil jeg ikke skjule min ærgelse over, at en så vis og velafbalanceret observatør som tordenbillen også er faldet i gryden. Verdensmester i revet rensdyrsymerost, my foot. Kan vi danskere overhovedet se andet end toppen af den vom som skjuler for navlen?

 2. comment-avatar
  Torben Bille27. april 2010 - 07:21

  @Chopstick: Åh, jeg synes nu nok jeg prøver at redegøre for min ambivalens, men ja, eftersom jeg bliver ved at vende tilbage til besøget er det nok fordi det bliver siddende. Med pros and cons, men, indrømmet, flest af de første.

 3. comment-avatar
  Chopstick27. april 2010 - 14:57

  Noma er bestemt en god restaurant, ingen tvivl eller diskussion om dette. Det er snarere betegnelsen VM, og hvad den afstedkommer hos danske skribenter, der ikke rimer.

  Danmark: Verdensmestre i tillid til spin!!!

 4. comment-avatar
  Claus29. april 2010 - 08:21

  Jeg ku’ nu godt tænke mig et bord på NOMA, de spisesteder jeg plejer at besøge, er liiige et el. to niveauer over jensens bøfhus…såeh? så i 60minutes for et par år siden, en reportage fra frankrig, hvor det viser sig at kokke/chefs, michelin-stjerner (el. mangel på samme), & selvmord hænger tæt sammen…JESUS! er madlavning på højt plan/gastronomi…kunst el. kunst-håndværk?

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top