Rutherford runder de 60

1 Comment

Rolling Stones har en sang, der hedder ’It’s the singer not the song’. Men uden sangskrivere er der ingen sangere. Selv om Mike Rutherford ikke just kryber sammen ovre i hjørnet med sine 191 cm, har han altid stået i skyggen af de sangere, der har sunget hans sange.

Positionen er selvvalgt for den tidligere Genesis-guitarist og sangskriver, der i morgen runder de 60, og på sit c.v. både har udstyrstykker som ’The Lamb Lies Down On Broadway’, ørehængende rock som ’Illegal Alien’ og velskabte popsange som ’Over My Shoulder.’

Sammen med skolekammeraten og sangeren Peter Gabriel dannede han i 1968 bandet Genesis. Han spillede oprindeligt en offensiv elbas, men blev siden en guitarist, der både laver rugbrødsarbejde og dyrker det innovative, når sangen kræver det. Genesis var så tænksomt et orkester, at det blev kaldt fortænkt.

Publikum åd den opulente anretning råt, men da showmasteren Gabriel gik solo og overraskende blev erstattet af bandets egen trommeslager, Phil Collins, fik Genesis et meget større publikum – det globale pladesalg overstiger 150 mio. eksemplarer og stiger støt, takket være et intensivt genudgivelsesprogram.

Collins’ stemme fik nemlig i den grad det indre popvrag frem i sangskriveren Rutherford. Da Collins’ solokarriere tog fart, skulle tiden gå med noget, når Genesis holdt pause, så Rutherford dannede Mike And The Mechanics i 1985. Sange som ’Silent Running’ og ikke mindst ’Over My Shoulder’ med den Collins-lydende sanger Paul Carrack blev siden verdenshits af den slags, radiolyttere elsker og anmeldere kun tør nynne i smug.

Rutherford, som er blevet beskrevet som noget så sjældent som en venlig, diktatorisk diplomat, holdt længe gang i begge bands og har også fået tid til soloplader. Mens det nok er tvivlsomt at se Genesis genforenet efter det sidste, massivt populære koncertcomeback i 2007, er der rygter om, at Mike Rutherford er ved at smøre hjulene til en æresrunde for Mike & The Mechanics.

Foto: Lee Millward/Daran Millward/GRTR

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top