Sergio Mendes 70 & swingin’

Kommentarer slået fra

Man kan sagtens mene, at Sergio Mendes’ musik er med til at indhylle Brasilien i et forførende slør, der gør fattigdommen eksotisk og skjuler den tårnhøje kriminalitetsrate. Man kommer bare ikke ret langt med argumentationen, når musikken begynder.

Og sådan har det været, siden Sergio Santos Mendes midt i 60’erne fulgte i Stan Getz’ og Antonio Carlos Jobims fodspor med en poppet, men aldrig fladpandet version af bossa novaen. I dag fylder han 70.

Orkesterlederen og pianisten Mendes slog igennem med sin udgave af landsmanden Jorge Bens ‘Mas Que Nada’ – en af mange Mendes-indspilninger, som man genkender uden måske lige at kende titlen på.

Men sådan er hans musik. Den taler til hjertet og fødderne – uden fodnoter.

Især det etablerede amerikanske middelklassepublikum tog ham til sig. Ikke mindst på grund af hans lækre orkestreringer af ‘Fool On The Hill’ og ‘The Look of Love’. De blev udsendt af konkurrenten og kollegaen Herb Alpert på dennes selskab A&M.

70’erne blev ikke helt så venlige ved Mendes. Formlen virkede slidt og blev kaldt elevatormusik. Noget, der gik ham nær, og også skød forbi, fordi der aldrig har været tvivl om hans engagement i musikken og den tradition, den udspringer af.

Midt i 80’erne gjorde han comeback, hans ‘Olympia’ blev kendingsmelodi for OL i 1984 og genopfindelsen af lounge-musikken gjorde i 90’erne Mendes til gud der, hvor cocktails, dæmpet belysning og røde plyssofaer er indbegrebet af hip smag.

Cd-genudgivelserne af Mendes’ bagkatalog medførte fornyet interesse, og i 2006 udkom Timeless med gæster som The Black Eyed Peas, Erykah Badu, Stevie Wonder og Justin Timberlake, men af en eller anden grund ikke Master Fatman, som ellers er vor mest prominente ambassadør for den musikalske wellness-bølge, Sergio Mendes om nogen satte i gang.

PR-foto af Randee St. Nicholas/Concord Music Group

Sergio Mendes på nettet finder du her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top