Skål for tanketomheden

Kommentarer slået fra

Journalistisk bliver skjult kamera tit mere et mål end et middel. Derfor har vi heldigvis domstolene til at regulere anvendelsen. Omvendt er det til at forstå, at journalister retter ryggen, når en retsinstans underkender en anden og godkender redskabet. Som nu i historien om behandlingscentret Møllen, der med et lille års forsinkelse kørte for åbent eller rettere skjult kamera i 21 Søndag, fordi Højesteret har vurderet, at afdækningen har ”væsentlig samfundsmæssig interesse«.

»Det er eddermaneme en vigtig afgørelse, for det … handler også om mulighederne for generelt at lave undersøgende journalistik,« har DR’s nyhedsdirektør Ulrik Haagerup jublet til fagbladet ’Journalisten’.

Han har nok ret, for Møllen fremstod som et dubiøst foretagende, der med slesk tale og magtens psykologi overtaler alkoholikere til behandling, og dèt på et tidspiunkt, hvor de ikke selv ved, hvad der er op eller ned i deres liv. Læg dertil ulovlig medicinering, uansvarlig patienttransport og dyre efterregninger, og vi fik på den staveplademaner, nogen kalder dybdeborende, fremkaldt et billede af det, et tidligere ’offer’ benævnte en pengemaskine.

Lederen Erik Zinck slap heller ikke for godt fra Reimer Bos udspørgen. Foreholdt uregelmæssigheder brugte Zinck det mest slidte trick i bogen: Beklagelse og den pågældende er ikke længere ansat. Omvendt havde DR i sin sejrsrus ikke plads til at afdække, om Møllen faktisk formår at behandle alkoholikere. Den valgte vinkling tillod ikke nuancer. Tankevækkende, især når samme Haagerup har meldt ud, at DR’s nyheder ikke skal ligne tabloidhistorier.

Det budskab blev sat i tragikomisk relief, da man lige i halen på indslaget bragte en solstrålehistorie om et fynsk bryggeri, der fejrede jubilæum. Det blev en ubetalelig reklameblok, hvor vi fik at vide, at brygmesteren tog sin første øl ved halvsyvtiden om morgenen, og hvor der var gratis ’køreøl’ til stalddørskunderne. ‘Tanketom’ er et tomt ord at bruge om dén redaktionelle disposition. Det behøver man hverken være alkoholiker eller pårørende til en sådan for at have svært ved at få til at glide ned.

Skål!

Denne tv-anmeldelse står også at læse i dagens Politiken

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top