Slik på Gasolin’

11 Comments

Der er en vis logik i at noget så tilgængeligt, brugbart og folkeligt som et frimærke ender med at få noget så tilgængeligt, brugbart og folkeligt som et omslag til en Gasolin’-plade som motiv. Det blev afgjort i dag, hvor P4′s lyttere kårede ‘Gas 3′ som det danske omslag, der skal pryde et kommende dansk frimærke til 5 kroner og 50 øre. Det lød til at passe radiovært Alex Nyborg Madsen svært godt.

Dermed følger Post Danmark altså omsider op på den praksis, både det amerikanske, britiske og svenske postvæsen har med at hædre rockkoryfæer med frimærker. Man kan blot ærgre sig over, at Post Danmark ikke har besluttet sig for en hel serie, for er Peder Bundgaards omslag til Kim Larsens ‘Værsgo’ i virkeligheden ikke mere ikonografisk i sin karakter? Og hvad med Pan‘s Poul Bruun-designede omslag?

‘Gas 3′ var det første album produceret af Roy Thomas Baker i 1973. Godt med stortromme, bulderbas, sovs og kartofler, men også sange som “Rabalderstræde”, “Katten”, “Jeg troede jeg var” og “Det var Inga, Katinka og smukke Charley på sin Harley”. Dansk har aldrig lydt mere flabet, selvsikkert og svajercharmerende. Baker skulle senere gøre Queen til verdensmestre i pomp-rock.

Man må i øvrigt håbe, at Post Danmark har sat deres ophavsretsjurister på stand by. Der kan nemlig godt gemme sig en rettighedsgyser i omslaget.

Oprindelig hang billedet i baglokalet på Andy’s Bar, et af Gasolin’s mange vandhuller. Da musikerne så det, ville de have det som omslag. Det var CBS, deres pladeselskab, ikke sådan lige med på. Med amerikanske ejere måtte og skulle der cleares rettigheder først. Da ingen vidste, hvem der havde malet billedet, satte selskabets chefdesigner selskabets håndtegner til at tegne trusseløse timer i timevis. Peder Bundgaard var både og. Og fortæller historien i sin Gasolin-biografi ‘Masser af succes’. Gasolin’ syntes ikke om hans piger, så til sidst tog CBS chancen og sendte Susanne Mertz afsted for at tage et vellignende fotografi af maleriet i det underbelyste lokale. På billedet kan man stadig ane genskæret fra en lampe .

Da pladen havde solgt de første tyve tusinde eksemplarer, ringede en venlig mand ved navn Tage Hansen til Peder Bundgaard. Denne modtog koldsvedende meldingen om, at samme Hansen skam havde malet billedet. Hansen viste sig nu at være en skikkelig og aldeles uøkonomisk mand, der ikke anede at CBS var et multinationalt selskab. Han skulle bare have et par plader til sine døtre for sin ulejlighed. Og trøstede så i øvrigt Bundgaard (og CBS) med, at han selv havde ladet sig kraftigt inspirere af en pin-up plakat for et (længst krakket) amerikansk luftfartselskab i 50′erne.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

11 Comments

 1. comment-avatar
  CAPAC » Gas 313. marts 2010 - 13:04

  [...] lyttere har peget på omslaget til Gasolin 3 som det, der skal på frimærke. Læs mere her. [...]

 2. comment-avatar
  Nina13. marts 2010 - 20:11

  God historie. Og altid en fornøjelse at kigge indenfor på din blog. Det fik jeg bare lige lyst til at sige.
  Nina

 3. comment-avatar
  Torben Bille14. marts 2010 - 02:13

  En fornøjelse at have dig på besøg:-)

 4. comment-avatar
  claus gaardsted14. marts 2010 - 11:55

  Goddag Torben Bille

  Den trusseløse pige er tegnet 1950 – af ART FRAHM – (hun er én af en hel serie, tegnet til et KALENDER-FIRMA) – og sat ind i S.F. (TWA-plakat) af Tage Hansen.

  Så det nye frimærke bliver en hyldest til én af de store Pin-up tegnere fra 50′erne.

  Se gerne BT-Søndag 14.3. – side 4 – der findes historien.

  Hilsen
  Claus

 5. comment-avatar
  Henrik19. marts 2010 - 19:56

  ‘Rabalderstræde’ er nu fra Gas 5. Der er da også ‘Rabalder’ på 3′eren :-)Men altid en fornøjelse at kigge forbi her på bloggen.

 6. comment-avatar
  john29. april 2010 - 11:12

  God historie, men “Rabalderstræde” var ikke på GAS 3,den var først med på GAS 5 som åbningsnummer.
  Åbningsnummeret på GAS 3 var “Smukke Linda” – har da også lige købt pakken fra Post Danmark, da jeg tror det bliver samlerobjekt (engang).

 7. comment-avatar
  Torben Bille29. april 2010 - 20:26

  @John: Præcis som Henrik lige før dig gjorde opmærksom på, men tak alligevel:-)

 8. comment-avatar
  Erik Ebert8. juni 2010 - 12:34

  Andy’s bar billedet er korretkt at det er Art Frahm som sidst i 40′erne og først i 50,erne gjorde sig som Pin-up tegner.
  Derimod er henvisningen til TWA plakaten ikke korrekt. TWA plakaten er med 50′er biler og de helt gamle San Francisco TRAMS med en dame i blå kjole på trinetbrædet.
  Det korrekte er en senere plakat fra sidst i 50′erne først i 60′erne her er bilerne identiske med GAS3 bilerne , farverne lidt ændret, og med sømanden, herren i det brune jakkesæt med mappen i hånden, hængende ud af Tramp’en. Dette er en LITHO USA plakat. Som i øvrigt findes i min samling. Kan ikke lade være med at tænke på om det måske er den eneste der er tilbage, og måske er det netop denne der er brugt af maleren på Andy’s Bar, da jeg har købt den på et af de aller første Loppemarkeder på Bellerhøj sidst i 1970′erne.
  Erik – MagicBus.

 9. comment-avatar
  Erik Ebert8. juni 2010 - 12:42

  Skal undskylde min hurtighed.
  Den TWA plakat jeg har er en 50′ern model.
  Men der findes også en TWA 60′er model, med de korrekte kendetegn.
  Min 60′er plakat er dog uden TWA – så den er solgt som alm. SF plakat uden TWA.
  Erik – Magicbus

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top