Tranedans

1 Comment

Ellen Trane Nørby er en af de politikere, jeg nødigt vil møde på Christiansborg en mørk aften. Hendes milde nørrejyske ydre dækker over en nådesløs skråsikkerhed. Som her i forbindelse med fyringerne i DR, hvor hun har bebrejdet DR, at  ledelsen har skåret i nyhedsafdelingen.

Mig bekendt har hun som medieordfører for Venstre været med i den medieaftale, som har nødvendiggjort besparelserne.

Der, hvor jeg kommer fra, ville man kunne have fundet på at kalde Ellen Trane Nørby både skamløs og hykler. Selv ville hun sikkert stolt og selvbevidst bruge et ord som realpolitiker.

Hun skal være glad for, at TV2’s borende X, Morten Spiegelhauer, ikke kommer efter hende. Eller måske er han allerede ved at planlægge et raid mod hende. For et oplagt emne for Spiegelhauer må være politikere, der løber fra konsekvenserne af deres handlinger. Og forringer andres vilkår og bagefter bebrejder dem, at de gør deres bedste for at afbøde effekten af politisk kortsigtethed.

’Operation X’ er forbrugerjournalistik, der får Forbrugerrådet til at ligne et hændervridende plenum af indignerede hattedamer. Fuskere, småsvindlere og dubiøse driftspartnerskaber jages med en ihærdighed, som om jordens beståen afhang af afsløringen af dem. Med mellemrum, som i mandags, gør Spiegelhauer & Co. status over deres journalistik. Nyttede den noget?

Svaret er, ikke overraskende, et stort selvretfærdigt ja. Trods den rummelige, FBI-sorte bil er der nemlig ingen plads til tvivl eller tøven i denne arvtager til Jersilds ’Rapporten’ med den staccatosnakkende og småløbende reporter, det flaksende kamera, de tændte, bærbare computere, der signalerer moderne virkelighed, de åh så uanmeldte besøg, de bøvede reaktioner fra de skyldige og ikke mindst pointerne, der blokbogstaveres, så selv dyreplagende minkfarmere og vandpumpende kyllingeproducenter burde kunne fatte det.

Programmet kunne uden disse gentagelser afvikles på den halve tid, men den demonstrative form er en del af indholdet. Og samtidig den, der gør, at man hele tiden er bare lidt i tvivl om, om Spiegelhauer nu også er så fair over for sine ofre, som han vil have det til at fremstå. Min medfødte skepsis bliver trigget, når nogen så tydeligt som Spiegelhauer skærer sine deduktioner ud i pap.

Ville hans eget program kunne tåle besøg af skjult kamera? Eller af Ellen Trane Nørbys tættekam? Gys.

Dette er en længere version af dagens tv-anmeldelse i Politiken.

Se mere om Operation X her.

Foto: PR-billede fra Ellen Trane Nørbys Flickr-side.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    capac1. september 2010 - 09:54

    Der ramte du Tranen lige i bærret! Skamløs hykleri. Jeg kunne ikke have fundet mere dækkende ord for hendes fremfærd. Mest beskæmmende ved den just overståede massakre på DR, hvor det “grå guld” tydeligvis stod for skud, var de ansvarlige politikeres – heriblandt Trane Nørbys – efterfølgende påtagede, ansvarsforflygtende “forargelse” over konsekvensen af deres egen politik.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top