Vi køber stadig mindre musik

3 Comments

Kunsten stiger ikke. Men salget af den bliver ved med at falde. I hvert fald den del af den, som fås på plade eller som download.

Pladebrancheorganisation IFPI offentliggør i dag nye tal, der viser et omsætningsfald på 7,2 procent – på verdensplan. Og det på et tidspunkt, hvor branchen ellers kunne glæde sig over, at salget på bl.a. det britiske marked er steget. Det batter bare ikke rigtigt, når de to største afsætningsområder, USA og Japan, viser markant vigende salg.

Omregnet til kroner betyder de 7,2 procent, at pladeselskaberne i 2009 omsatte for 95 mia. kroner. I det tal gemmer sig en stadig stigning af det digitale salg, der nu har en værdi af ca. 25 mia. kroner. Eller en fjerdedel af den samlede omsætning. Det skal der nok være nogle, der ser som den rigtige vej.

Årsagen til det generelle globale fald mener IFPI – måske ikke overraskende – at kunne finde i piratkopiering. Utvivlsomt, men man kunne også ymte noget om musikalsk uniformering, for mange og for mange ufokuserede udgivelser for slet ikke at tale om pladeforretningernes dødsrallen. Mens vi tænker over, om det er hønen eller ægget, kan vi kigge på den liste over sidste års globale bestsellere, som IFPI samtidig har præsenteret:

1: Susan Boyle: ‘I Dreamed A Dream’
2: Black Eyed Peas: ‘The E.N.D.(The Energy Never Dies)’
3: Michael Jackson: ‘This Is It’
4: Taylor Swift: ‘Fearless’
5: Lady Gaga: ‘The Fame’
6: Michael Bublé: ‘Crazy Love’
7: U2: ‘No Line on the Horizon’
8: Michael Jackson: ‘Thriller’
9: Michael Jackson: ‘Number Ones’
10: Andrea Bocelli: ‘My Christmas’

Vi lader titlerne stå et øjeblik.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

3 Comments

  1. comment-avatar
    JB28. april 2010 - 20:24

    meget interessant indlæg, flere af den slags tak! :-)

  2. comment-avatar
    JB28. april 2010 - 20:24

    meget interessant indlæg, flere af den slags tak! :-)

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top