White fornyede sort musik

Kommentarer slået fra

Maurice White satte i 70’erne som trommeslager og sanger en ny, i enhver henseende spektakulær målestok for soulmusik med sin gruppe Earth, Wind & Fire. I dag fylder han 70 og trækker stadig i trådene som organisator og producer for bandet, der nu om dage lever et mere stille liv uden af den grund at være gået på aftægt.

De dage er ovre, hvor White siddende bag sit trommesæt i bogstaveligste forstand fløj gennem rummet og satte tingene på hovedet i shows, der formede sig som ren magi. Og som musikalsk tit tangerede dét.

Midt i 90’erne holdt White op med at turnere. Konstateringen af Parkinsons sygdom gjorde det, som han udtrykte det, for upraktisk.

White voksede op i nærkontakt med den soulmusik, han skulle ende med at forny. Født i den musikalske smeltedigel, Memphis, Tennesse, flyttede han siden til et andet musikalsk knudepunkt, Chicago. Der blev han tilknyttet det navnkundige pladeselskab, Chess, og i den næste halve snes år kunne hans koncise, men aldrig kedelige spil høres på plader med bl.a. Fontella Bass (’Rescure’) og Billy Stewart (’Summertime’) samt ikke mindst Ramsey Lewis, hvis popelegante jazz White gav kant på hits som ’Wade In The Water’.

Efter en tøvende start med Earth, Wind & Fire mødte han den ti år yngre sanger Phil Bailey. Kombinationen af Whites tenor og Baileys sfæriske falset fuldendte konceptet og forlenede Earth, Wind & Fire med en spiritualitet, som aldrig blev udvendig. Samtidig fik sangene en verdensmusikalsk accent i Whites brug af det afrikanske klaviaturinstrument, kalimba.

Bandets platinpladeindbringende storhedstid var 70’erne, men i modsætning til så mange andre navne fra dengang er der intet bedaget over bandets plader fra dengang. Tværtimod er gruppens efterlignere så talløse som de hædersbevisninger, der er blevet den selv til del.

Maurice White er naturligvis for længst indlemmet i rockens Hall of Fame, og har parallelt med Earth, Wind & Fire produceret navne som Deniece Williams og The Emotions – og netop følelser har White til overflod altid forsynet sine indspilninger med.

Denne omtale står også at læse i den trykte udgave af dagens Politiken.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top