Wild Man Fischer 1945-2011

Kommentarer slået fra

Af alle de sære, skæve eksistenser, der har fået udgivet plader, tager Wild Man Fischer alias Lawrence Wayne Fischer prisen som den særeste og den skæveste. Nu meldes han død, 66 år gammel, på det plejehjem for mentalt forstyrrede, hvor han havde boet siden 2004.

Fischer fik nemlig ikke sit tilnavn for ingenting, og han gav sig selv  det. I 1968 udsendte han det Frank Zappa-producerede album An evening with Wild Man Fischer. Pladeselskabet var meget passende Bizarre Records. Fischer lød ikke som nogen anden. Hans stemme var cigarethæs og meget høj. Og hans sange var melodisk nærmest ikke-eksisterende, men han fyldte dem helt ud.

Og det havde han gjort, siden hans sangstemme som barn forskrækkede hans mor så meget, at hun låste ham inde, når han ikke kunne forstå, at han ikke måtte synge. Han sang hele tiden over alt. Også i skolen. Der blev han smidt ud i 1962, fordi han ikke ville tie stille. Moderen lod ham indlægge, og Lawrence blev diagnosticeret som paranoid og skizofren – dengang en yndet etiket at sætte på folk, der ikke fulgte normerne, men det er trods alt ikke normen at overfalde sin mor med en kniv…

Da Fischer blev udskrevet, begyndte han at synge for småpenge på Sunset Strip hjemme i Los Angeles. Vi var i Ronald D. Laings guldalder –  credoet var: Enten var vi alle sindssyge eller også var ingen sindssyge, så Fischer blev nærmest adopteret som et kæledyr af hippiemiljøet som tegn på dets tolerance. Han varmede op for navne som The Byrds og Iron Butterfly.

Hans periode som rockstar in spe blev i første omgang kortvarig. Han var nemlig ikke mere syg i hovedet end at han kunne se, at Zappa prøvede at snyde ham for royalties af debutalbummet. Samarbejdet ophørte og Fischer var tilbage på gadehjørnerne.

I 1975 skulle den lille pladebutik, Rhino, reklamere for sig selv. Butikken var ikke som de andre, så hvorfor ikke få en person, som heller ikke var som de andre, til at lave reklamen? Wild Man Fischer indspillede singlen, ‘Go To Rhino Records’. Dens lokale succes ansporede butiksindehaverne til at etablere Rhino Records, som jo i den grad den dag i dag er en storspiller på samler-plademarkedet.

Fischer indspillede en række plader for Rhino. En af dem hed Pronounced normal. Siden indspillede han en duet med – af alle – Rosemary Clooney, som blev hans fan og ven efter at have hørt hans sang, ‘Oh God, Please Send Me A Kid (If I Can Buy It A Doughnut)’. I en periode gæstede han flere talkshows, nærmest som en slags en-mands freak show.

Singlen med Clooney hed ‘It’s A Hard Business’.

Det var det ofte at være den Lawrence, der gemte sig i den ‘vilde’ mand.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top