40 år med American Pie

1 Comment

I denne uge er det fyrre år siden Don McLean indledte fire uger på toppen af den amerikanske Hot 100 med sin episke sang, ‘American Pie’. Det er ikke hver måned, jeg hører den, men når den dukker op i radioen, fylder den rummet helt ud og der bliver stille omkring den. Det er en sang med sin helt egen tone og integritet. Paradoksalt nok alt for intelligent til at være en popsang. Eller også er det bare en overvintret kulturradikal fordom eller var hitlisterne bedre i gamle dage? Omvendt hittede The New Seekers samtidig i England, så…

Under alle omstændigheder var det ikke hver dag, at en single på 8 minutter og 33 sekunder fik så meget airplay over there. Det havde pladeselskabet også taget højde for ved at udsende sangen som en dobbelt a-sidet single med del 1 og del 2. Pladevenderne var ligeglade. De spillede hele sangen i et stræk.

Man forstår dem. ‘American Pie’ er en nærmest filmisk, lyrisk sikkert turneret associationskæde fra den februarmorgen, hvor sangeren som avisbud ser budskabet om Buddy Hollys død ‘the day the music died’ over high school-dagenes drengene-efter-pigerne-leg til den dag, hans generation var vokset op og stod med valget mellem at gøre oprør eller falde til patten. Eller hvad den nu handler om. McLean selv var, som alle kunstnere, i tvivl: “Jeg kan ikke nødvendigvis udlægge American Pie bedre end dig,” sagde han til en reporter fra Life i 1972. (Link til teksten)

Don McLean blev født i New Rochelle i staten New York og voksede op som en sky, astmatisk dreng, der kompenserede for manglende deltagelse i idræt ved at begrave sig i musik. Little Richard, Frank Sinatra og Buddy Holly stod på hans personlige playliste. Tidligt valgte han musikken som karriere og blev med sin kunnen på guitar og især banjo protegeret af legender som Josh White og Pete Seeger, som sørgede for, at han fik et par gode legater.

Hans debutalbum, Tapestry, udkom i 1970, men ovnen blev først tændt for McLean, da hans pladeselskab blev opkøbt af United Artists Records. American Pie, albummet med samme titel som sangen, demonstrerede til fulde, at McLean var andet end et one-hit wonder. Sange som ‘Vincent’, ‘Dreidel’ og senere den betagende ‘And I Love You So’ vidner om et talent, der ikke helt fik den plads, det i sin tid fortjente. Måske var hans uheld, at Paul Simon satte sin solokarriere i gear på samme tidspunkt.

Siden har den nu 66-årige Don McLean turneret mere ydmyge steder, udsendt en stribe albums med tydeligere accent på den traditionelle trubadurrolle, men han har ikke været hitlisteplaceret siden 1981. Han har dog nok ikke været henvist til at spise hengemt tærte.

Til efteråret fejrer han 40-året med en Europa-turne. Ingen danske koncertdatoer er – endnu – offentliggjort. Følg med her.

PS: En sejlivet myte gør sangen ‘Killing me softly with his song’ inspireret af ‘American Pie’. Det er ikke korrekt. Den er godt nok inspireret af McLean, men af hans sang ‘Empty chairs’, som han gav til en koncert, der blev set af sangeren Lori Lieberman. Hun skrev derpå et digt, som hun gav til Charles Fox og Norman Gimbel. De havde en sang uden færdig tekst liggende, som de kaldte ‘Killing Me Softly With His Blues’. Resten er pophistorie. Præcis som ‘American Pie’.

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

 

 

 

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    arne schiøtt24. januar 2012 - 13:44

    Bemærk at Don McLean spiller på VÆRKET i Randers, fredag d. 09. november 2012.

Related Articles

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top