40 år med Maggie May

2 Comments

I disse dage for 40 år regerede Rod Stewart både i radioen og på hitlisterne. På begge sider af Atlanten. Singlen ‘Maggie May’ og Every picture tells a story, det album, den var hentet fra, endte begge med at blive nummer et i England og USA. Og en række andre lande.

Når man ser billeder fra dengang er det svært at forestille sig, at han var et sexidol med sit Polle fra Snave-hår, men ‘Maggie May’ gjorde ham til det. Selv om Stewart senere undrede sig over sangens succes – den manglede melodi, mente han! – var det første gang, han fik forløst sin kærlighed til både Motown og britisk folkemusik i en rockmusik, der har holdt sig forbløffende godt. Og som lige fik et ekstra touch af Ray Jacksons mandolin sat op mod Ron Woods guitar. Den oprindelige albumversion intoneres sågar af en akustisk guitar-intro, spillet af medkomponisten Martin Quittenton.

‘Maggie May’ handler om dengang den 16-årige sanger fik taget sin manddom, men som altid med de bedste sange så er det ikke så meget teksten som måden den synges på af Stewarts sandblæste, sårbare stemme, der bliver hængende i hukommelsen. Har han siden sunget bedre?

Oprindelig var nummeret b-siden til en ret dylansk fortolkning af Tim Hardins ‘Reason to believe’. Og det var ved slet ikke at komme med på albummet, fordi Stewart ikke syntes den var færdig.

‘Reason to believe’ gik i al diskretion ind på en 98. plads på Billboards Hot 100 17. juli, men bevægede sig meget langsomt. Radioværterne begyndte så at vende pladen om, og seks uger efter udgivelsen blev ‘Maggie May’ ophøjet til a-side og en 46. plads med en bullet.

Året endte med, at Rolling Stone erklærede Stewart ‘Rock star of the year’. Ikke mindst på grund af albummet, som i sig selv blev en af de mest holdbare byggesten i opbyggelsen af Rod Stewarts position.

Jo, he wears it well.

PS: Hørt med danske ører er det værd at huske, at den senere Sandmen-guitarist, nu afdøde Sam Mitchell spiller slide på albummet.

Illustration: Beskæring af coveret til The Seventies Collection

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

  1. comment-avatar
    Bo Feierskov31. oktober 2011 - 11:45

    Hej Torben – ved du (eller andre) om det er Ron Wood der spiller den eminente basguitar på nummeret, eller om det er en af de to andre bassister (Danny Thompson og Andy Pyle) som også er kreditteret på albummet? Gode hilsener Bo

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top