60 år i dag: Chrissie Hynde

Kommentarer slået fra

Sjældent har nogen så intenst ønsket at blive rockstjerne som Chrissie Hynde. I dag runder hun 60, og kan se tilbage på en karriere, der vist har opfyldt de fleste af de drømme, hun som teenager i Akron, Ohio nærede om et liv med elguitaren som alt andet end pyntegenstand.

Efter at have fået nok af provins-Amerika købte Christine Ellen Hynde i 1973 enkeltbillet til London. Og ankom til en by på tærsklen til den punkrock, hun næsten var for gammel til, men blev grebet af, fordi dens trodsige energi rimede på det, hun selv følte.

Hun blev kæreste med den toneangivende kritiker, Nick Kent, forsøgte selv som anmelder (på New Musical Express), men prøvede mest af alt at komme med i et band. Netværket talte guitaristen Mick Jones og Sex Pistols-opfinderen Malcolm McLaren.

I foråret 1978 dannede hun The Pretenders. Det har gruppen heddet siden, selv om den i perioder kun har været hende med backing – konceptet har overlevet to narko-dødsfald. For nylig viste en tv-koncert med countrystjernen Faith Hill, at bandet er i storform.

Det er blevet sagt om Hynde, at hun skriver singler. Der er noget om snakken, for selv om det er blevet til en halv snes albums, er hendes mest fuldendte plader stadig 1980-debuten og så de greatest hits-samlinger, der bliver ved at komme i digitale opdateringer.

»I’m special, so special, I gotta have some of your attention, give it to me…« sang hun på sit første, betydende hit, ‘Brass in The Pocket’. Og opmærksomhed har hun fået. Ikke kun fordi hendes karisma og viljestyrke er indiskutabel, men fordi hun skriver sange på en encyklopædisk viden om rock parret med en aldrig døende entusiasme for kulturen.

Allerede hjemme i Akron, hvor hun i dag driver en vegansk restaurant, orkede hun ikke at date drengene, for som hun har sagt: »Dét at vide, at Brian Jones og siden Iggy Pop fandtes, gjorde det svært at være interesseret i fyrene omkring mig. Jeg havde større planer…«

Senere mødte hun sit idol, Ray Davies fra The Kinks. Hun havde indspillet hans ‘Stop Your Sobbing’. Det resulterede i et forhold og et nu voksent barn. I 90’erne var hun gift med Simple Minds-sangeren Jim Kerr, som hun også har en datter med. Senest har en romantisk affære med den walisiske sanger J.P. Jones ført til den kritikerroste cd Fidelity!.

Her lyder Hynde stadig skarp og kompromisløs – præcis som i sit engagement for dyrevelfærd – men også øm og sårbar. Ikke mindst når hun synger: »I found the perfect lover, but he is half my age…«

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top