Altid kryds ved liste H(endrix)

2 Comments

Undskyld, men der findes musik, der får selv nok så påstået systemskiftende politik til at virke som et skvulp i andedammen. De seneste dage har jeg været i selskab med de fire cd’er, der udgør boksættet fra Jimi Hendrix’ koncerter i Winterland i oktober 1968.

Musikken fra den begivenhed har et stykke været at få med en lidt ramponeret lyd på piratmarkedet. Nu lukker Jimi Hendrix-boet, anført af hans kunstneriske kurator, lillesøsteren Janie Hendrix, forståeligt nok det hul med et digitalt opdateret værk, der lyder som at være der selv, ja, af og til er det som at bo i de Marshall-højttalere, Jimi Hendrix, den lidt fodslæbende Noel Redding og den flyvske, men alligevel altid dybt koncentrerede Mitch Mitchell pressede til deres ydeevne. Og somme tider over.

Koncerterne fandt sted fjorten dage før udgivelsen af overflødighedshornet Electric Ladyland. Lydstyrken kan være tinnitustruende høj, selv om Jimi Hendrix et tidspunkt undskylder, at de spiller så lavt – “vi tænker på jeres hørelse”. Han byder San Fransisco-publikummet på smugpremierer på ‘Voodoo Chile’, men ingen ‘All Along The Watchtower’. Derimod genopfinder han en anden Dylan-sang, ‘LIke A Rolling Stone’ i kvarterlange udgaver, hvor hans stratocaster på det nærmeste bliver stratosfærisk.

Alligevel er det på ballader som  ‘Little Wing’ og ‘Red House’, at Jimi Hendrix virkelig viser sin egenart og evne til fordybelse uden at gå i selvsving. Fire cd’er er måske lidt rigeligt, men selv mange af numrene optræder på alle fire cd’er er der forskelle i anslag, attituder og nuancer, der begrunder omfanget.

At genhøre Jimi Hendrix i zenith er en rejse retur til dengang, jeg hørte de sange første gang. Min transistorradio og P3 blev aldrig den samme efter at lagt højttaler til ‘Purple Haze’ og ‘Hey Joe’. Det var, som om jeg levede for første gang, men der var samtidig over musikken en dødsforagt, som bare mindede os endnu mere om, at vi alle skulle herfra. Det var ikke en tanke, der blev tænkt ofte dengang, hvor livet virkede evigt, og ungdommen jo havde taget magten, i det mindste den ideologiske.

Hendrix virkede som en mand, der så sin fremtid i øjnene, og den foregik her og nu i et elektrificeret sekund. »Are You Experienced?«, spurgte han. Igen og igen må jeg indse, at det eneste svar er: Ja, det troede jeg. Indtil dette.

Jimi Hendrix Experience. Winterland. Producere: Janie Hendrix, Eddie Kramer & John McDermott. Legacy/Sony. 4cd.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

  1. comment-avatar
    arne schiøtt16. september 2011 - 14:08

    Dejlig opmuntrende anmeldelse,ikke mindst fordi jeg har modtaget boksen med posten i dag, og glæder mig til at bruge en del af week-enden på den.Jeg har være en frådser og købt deluxe-udgaven, hvilket betyder ar der er en ekstra CD med en koncert fra San Fransisco. Hele herligheden (fem CDer) kostede mig kr. 239,00 incl. fragt, sendt fra England (Amazon). Det er under halv pris i forhold til DK. Kunne man ikke få en debat om prisniveaut i DK?

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top