Baku gør Goebbels misundelig

Kommentarer slået fra

Jeg håber, at kulturministeren så Horisont i mandags. Forhåbentlig med statsministeren ved sin side. Redaktionen havde sendt Mathilde Kimer til Aserbajdsjan forud for denne uges internationale melodi grand prix.

Som god reporter havde hun ingen mening om, hvorvidt man skal boykotte arrangementet i diktaturstaten. Men hun blotlagde, at regeringens mantra om ikke at sammenblande politik og sport/kultur hviler på et grundlag, der er lige så luftigt som de fleste af de deltagende sange.

Som DR1 illustrerede, foregår sammenblandingen nemlig allerede. Værtslandet iscenesætter konkurrencen, så Goebbels ville være blevet misundelig. Kimer havde således talt med folk, der var smidt ud af deres hjem, før det blev jævnet med jorden til fordel for Ceauşescu-momumentale nybyggerier. Ville man ikke flytte ’frivilligt’, fyldte myndighederne de evakuerede lejligheder ved siden af en op med køkkenaffald, der tiltrak fluer, larver og andet utøj. Forsvarede man stadig sin ret til at blive boende, fik man uvarslet morgenbesøg af bulldozere.

Krydsindklippede sekvenser med en bugtaleragtig, officiel guide tydeliggjorde, hvad oppositionen i Baku er oppe imod: »Vi har en facade over for jer og en virkelighed for os selv,« som en systemkritisk journalist udtrykte det. Hun havde fået sit soveværelse videoovervåget og film med sit sexliv distribueret på nettet for at true hende til tavshed. Hendes tro på dialog med magthaverfamilien var begrænset.

På samme måde var en kritisk rapper blevet arresteret og banket og havde angiveligt kun undgået længere fængselsstraf, fordi melodi grand prix ikke tåler andre mislyde end dem, man kan give op til 12 point.
Hændelserne sætter teksten til den aserbajdsjanske vindermelodi fra sidste år i nyt lys – den hed ‘Running scared’ (YouTube-link).

Når nu DR er så afhængig af samarbejdet med EBU, European Broadcasting Union, at man ikke kan/tør undlade at deltage i dette propagandanummer, og i Ole Tøpholm har en kommentator, der er blindt forelsket i genren, tjener det trods alt institutionen til ære at sende et program som dette, der netop udvider vores horisont.

Senere på aftenen, men selvfølgelig langt over normal sendetid, sendte samme kanal en australsk produceret kavalkade over grandprix-historien, set i lyset af samfundsudviklingen. Det lyder mere skolelærerkedeligt end det var. Nogle af pointerne var hårdt optrukne, men at se grandprix’et som den trojanske hest i kulturkampen mellem øst og vest gav mening. Og op til lørdagens finale er det tankevækkende at mindes, at engang risikerede man bag jerntæppet at blive retsforfulgt for at se showet.

I Aserbajdsjan risikerer man nærmest at blive straffet for ikke at se det.

DR1, Horisont mandag. DR1, Historien om det europæiske melodi grand prix, mandag. 2. del sendes i aften kl. 23.15.

En kortere udgave af denne tv-anmeldelse står at læse i dagens Politiken.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top