Belli genfortæller sit liv – igen

9 Comments

Peter Belli har levet et liv af den slags, der kan laves film over. Den har vi endnu til gode. Til gengæld har vi nu to bøger om hans “enestående liv” for nu at citere titlen på den netop udkomne. Den er som den foregående, fra 1999, “skrevet” af ham selv. D.v.s. fortalt til en journalist, der så skriver historien ud i jeg-form.

Det er en metode, som både kan give nærvær og personlighed. Ofte er der imidlertid tale om en konstruktion, fordi talesprog jo ikke er det samme som skriftsprog. Netop den problemstilling gør, at den slags bøger tit bliver en utilfredsstillende mellemting. Den nye Belli-bog er – desværre – ingen undtagelse. Den er pludrende, udpenslet uden at man egentlig får meget at vide. Eller rettere: Vi får både for meget og for lidt at vide. Fra hans knuste overarmsknogle via selvmordsforsøg til problemet med fruens selvsiddende strømper ved hofballet. Det vægtes lige meget.

Ydermere er den kronologisk uigennemskueligt og ulogisk opbygget. Hulter til bulter, indfald på indfald, så begivenheder og (for)navne først introduceres og så går der et betragteligt antal sider, før de bliver forklaret.

Man skal kunne sin Peter Belli og mellemregningerne i historien for ikke at blive hægtet af. F.eks. introduceres i starten en Poul Martin, som først langt senere får et efternavn og en funktion som Poul Martin Bonde, Bellis producer og sparringspartner. Endelig er der en række gentagelser, som man ved almindelig redaktionel snilde kunne have luget ud. Hele to gange, side 20 og 70, får vi f.eks. udførligt at vide, at hans (hårdtslående) mor fik en betydelig arv og en formynder til at administrere den.

At bogen så er sammenskrevet af et menneske, der ikke kender sin musikhistorie, hører bare med i billedet. Hun får Van Morrison til at have været med i The Animals, kan ikke stave til titlen på albummet Talisman og kunne godt have fortalt os, at “en ven der hed” Jørgen Krabbenhøft ikke kun var kammerat med hovedpersonen, men sanger i The Hitmakers, rivaler til Les Rivals.

Det er ikke til at vide, hvorfor bogen er blevet sådan, men det er en skam, at Peter Belli åbenbart ikke ønsker sig en gennemskrevet biografi med øjenvidner, en bog, der kan sætte hans unikke personlighed og musik i relief. Gøre ham til det originale stykke samtidshistorie, han er. Istedet stiller han sig tilfreds med en udvidet genopførelse af 1999-bogen ‘Jeg er som jeg er’. Omvendt ligger der så nu et fint stykke research til den biografi, der da engang må komme.

En del af forklaringen skal måske søges i, at han kun har tillid til June (og Gud). Han har gennem årene følt sig udnyttet af folk. Han kalder dem igler: “Jeg kan få kvalme af at tænke på det…hold kæft, hvor er der mange folk, der har suget penge og blod ud af mig.” Han vil med andre ord omsider have kontrol. Den indebærer også, at han uimodsagt får lov at sværte andre folk til som “jordens dummeste svin” og “røvhuller”. Hans verden er sort-hvid. Det kunne have været spændende at se ham få den udfordret. Jeg tror, han ville have kunnet holde til det. Og fået en bedre bog ud af det.

Det er ikke det samme som, at der ikke er noget at hente her. Der er indlevede skildringer af den tidlige barndom med en hårdtslående mor, rørende kærlighedserklæringer til June (og børnene), hendes mor og hele den fremmedartede gøglerkultur, han fik med i medgift og blev dus med, da han mødte sit livs elskede. At han har kigget dybt i både raflebægeret, ølglasset og selvmedlidenheden lægges der heller ikke skjul på, men hvor savner man dog Junes stemme.

Tiden med Les Rivals og Hit House virker stadig som de bedste år af hans musikerliv, men er beskrevet sært opsplittet og med den distance, der kommer af ikke at sætte historien op imod tiden. Men hans omstillingsparathed fra en engelsksproget ungdomsrebel, der med egne ord ikke forstod et suk af, hvad han sang, og til formidler af Thøger Olesens tekster er godt og troværdigt skildret.

Generelt står der forbløffende lidt om selve musikken, dens magt og magi. Og hans afhængighed af den. Måske fordi Belli er så instinktiv en sanger, at han ikke gør sig så mange tanker om den, medmindre han bliver presset til at gøre det. Sådan en slags bog er det, som allerede antydet, ikke.

Men Et enestående liv er grafisk indbydende, i et beskåret lp-format, med en kavalkade af godt valgte billeder. Både private og professionelle, og mange af de sidste har ikke været fremme i dagslyset længe. Netop derfor kunne det have været passende med billedtekster og behørige fotografkrediteringer, ligesom et indeks havde været gavnligt, når nu bogen er konciperet, så den – frustrerende nok – kun alt for godt lever op til navnet på det forlag, der har udsendt den.

Peter Belli (fortalt til Ditte Okman Woodhouse): Et enestående liv – min rejse fortalt i billeder. 223 sider. Vejledende pris: kr. 299,95. Turbulenz.

Illustration: Bogforsiden med foto af Johnny Bonne.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

9 Comments

  1. comment-avatar
    Jens-Emil Nielsen8. september 2011 - 09:29

    Så rigtigt, men til den gamle sprog- og staverøgter: Han hedder Thøger Olesen og ikke Tøger.

  2. comment-avatar
    Torben Bille8. september 2011 - 11:35

    Retter vi fluks. Tak

  3. comment-avatar
    Ebbe8. september 2011 - 14:00

    Dén Ditte Okman? Berygtet fra Venstre, Facebook etc. Hvad laver Belli dog i selskab med den madamme?!

  4. comment-avatar
    Chopstick8. september 2011 - 17:47

    Arh, altså endnu en ting om Belli der ikke magter / evner at spidse til og vove en forklaring på, hvorfor hans stemmes autenticitet og repertoirevalg hverken er at finde i det engelske, tyske eller franske segment. Måske i det amerikanske, although I do not know who, og måske hos Johnny Halliday. Peter Belli, velfærdsparolernes skruble (læs: Ray Davies i luthersk udgave) og den socialdemokratisk tilpassede marginal med verdens næststørste stemme (efter Johnny Halliday), som fortsat efterlader to-tre generationer af kvinde-kontrollerede danske mænd og det, der er ældre, i betagelse over hvad rocken er i stand til. Fordi han elsker June.

  5. comment-avatar
    Torben8. september 2011 - 20:14

    @Chopstick: Tak for interessen. Med al respekt så er det ikke ligefrem første gang jeg har skrevet om Belli. Alle de aspekter du nævner har jeg faktisk berørt de seneste 30 år, men synes ikke ligefrem der er grund til at starte forfra endsige gentage dem hver eneste gang. Her drejer det sig ikke om en plade, men en bog og det er den, jeg her forholder mig til.

  6. comment-avatar
    Poul Jakobsen9. september 2011 - 03:12

    Jeg håber sandelig ikke, at Peter Belli, lige som kattene, har syv liv. Nu er nok nok.
    However, som de siger Guds forladte land, er det blot typisk, at når projekttørlyset er slukket og de alt for gamle og forhenværende scenekunstnere ikke har mere at byde på, så skriver de om den grusomme barndom, om mor, der fik tæsk og far, der bare sad og sad og sad og … henne på værtshuset.
    Og pudsigt nok, har alle de efterhånden-glemte haft den samme forfærdelige opvækst.
    Min egen barndom var rimelig harmonisk, og det er måske årsagen til, at jeg aldrig blev Guldborgs svar på Dean Martin?

  7. comment-avatar
    arne schiøtt11. september 2011 - 16:08

    @Poul Jakobsen: Mener du ikke ni liv? @Chopstick: At man ikke kender Belli i udlandet kan skyldes at alt hvad han har lavet, er blevet lavet væsentligt bedre af engelske og amerikanske musikere. Man ser ofte at når en lokal kunstner, som endda fremtræder sympatisk, ja så bedømmer man hans produktion med hjertet og ikke med hjernen! Så når man siger at man kan lide Bellis musik, så er det i virkeligheden manden man kan lide! Sagt på en anden måde: Hvis Belli udsender en plade udelukkende med prutte og bøvselyde, ja så vil hans trofaste publikum straks give den seks stjerner!

    PS: Jeg har selv flere af hans nyere rock and roll-plader og sætter stor pris på de numre som er skrevet specielt til ham. Men når han spiller de klassikere man normalt kender fra stones, kinks og andre store, opdager man straks forskellen på et koryfæ og et fæ!

  8. comment-avatar
    arne schiøtt15. september 2011 - 17:11

    Efter at have læst mit indlæg, igennem et par gange, må jeg nok erkende at jeg var lidt for dum-smart, da jeg brugte sætningen “forskellen på et koryfæ og et fæ”. Umiddelbar lå sætningen så godt på tungen, at jeg helt overså at jeg fornærmede en kunstner, som jeg ellers på mange områder, anerkender og holder af!

  9. comment-avatar

    [...] Belli har meget apropos lige udsendt endnu en erindringsbog. Hvor bogen i sin jeg-form virker ustruktureret og sludrende, da toner den redigerede Belli frem på skærmen med en ordknap, men naturlig værdighed, som giver masser af rum til, at man som seer kan tænke sit. [...]

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top