Beyoncé bliver 30

Kommentarer slået fra

De, der kun ser sangeren Beyoncé som en omvandrende reklame for nytteværdien af ufornuftigt undertøj, ser ikke det hele. Det er rigtigt, at hun sælger sangen ‘Best Thing I Never Had’ med en video af den slags, Facebooks pornopatrulje ikke kan lide, men i dag, hvor hun fylder 30, har hun som nougat-soul’et sanger for længst taget over, hvor Whitney Houston blev nødt til at slippe.

Beyoncé Giselle Knowles, som pudsigt nok netop blev født i Houston, er nutidig, men har samtidig dyb respekt for traditionen. Og forståelse for dens salgbarhed.

Det så man allerede, da hun, guidet af sin far, i sidste halvdel af 90’erne var frontfigur i Destiny’s Child, der slog alle salgsrekorder for pigegrupper. Gruppen gik i opløsning, ikke mindst fordi Beyoncés far kun delte magten med sin datter.

På den led vidste Beyoncé, hvad det handlede om, da hun i 2006 spillede den Golden Globe-nominerede rolle som Diana Ross-figuren i filmen Dreamgirls, bygget over magtkampene i og omkring The Supremes. Filmen betød et sidste afgørende løft for Beyoncés solokarriere, der ellers var kommet godt fra start med den multiplatinsælgende debut-cd, Dangerously in love.

I november 2004 sagde hun farvel til Destiny’s Child med et album og en koncertturne for at koncentrere sig om livet som solist.

Et par filmroller er det siden blevet til, og mens kameraet elsker hende, har vi endnu til gode at se hende træde i fuld karakter som skuespiller. At potentialet er der, kunne opleves i 2008-filmen Cadillac Records om bluessangeren Etta James. I den film fortolkede Beyoncé bl.a. sangen ‘At last’, som akkompagnerede den første dans, præsidentparret Obama tog i Det Hvide Hus.

Beyoncé har udsendt fire soloplader, den seneste kom tidligere på året, og indtrykket er stadig, at hun forløser sit talent bedre som balladesanger med sin suverænt beherskede mezzosopran end som dansegulvs-fylder. På scenen formår hun dog at forene begge dele i et spektakulært, men både kontrolleret og medrivende show.

Hun nyder navnlig i USA en berømmelse, som kan blive den største hæmsko for hendes kunstneriske udvikling. Gennem årene har sangeren, trods forskellige grader af afklædthed, haft et image som en sund, skandalefri pige med en voksende evne til at styre sine egne forretninger. Hun skriver det meste af sin musik, lidt af et særsyn i den ende af branchen.

En skønhedsplet i den perfekte makeup opstod dog, da WikiLeaks tidligere i år dokumenterede, at hun havde modtaget millionbeløb for at optræde privat for Moammar Gaddafi og hans familie. Honoraret følte hun sig derpå presset til at overføre til genopbygningsarbejdet i Haiti.

Beyoncé har – naturligvis – lagt både navn, ideer og penge til duft- og tøjserier, ja, til et helt kosmetologicenter, og hendes ægteskab med hiphop-ikonet Jay-Z har ikke mindsket den offentlige interesse.

Da hun i den forgangne uge annoncerede sin graviditet med hvad medierne straks døbte Destiny’s child, udløste nyheden rekordmange tweets på Twitter: 8.868 – i sekundet.

Ukrediteret pr-foto fra kunstnerens hjemmeside.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top