Bog om Montmartre swinger

Kommentarer slået fra

Nu om dage risikerer man jo at blive kaldt rindalist, hvis man anfægter, at det er en naturlov, at det offentlige skal spænde økonomisk sikkerhedsnet ud under såvel spillesteder som musikere. I det lys er det interessant at læse en artikel om den kommende genåbning af Punpehuset i København. Artiklen står at læse i det seneste nummer af Musikeren, det i øvrigt altid anbefalelsesværdige medlemsblad for Dansk Musik Forbund.

Biografkongerne fra Nordisk Film er medinvestorer i det nye Pumpehuset, som åbner for alvor til efteråret. Det er de ikke for musikkens blå øjnes skyld, men fordi man, med direktør John A. Tønnes’ ord, “vurderer, at der bør være en forretningsmulighed, og det er en rigtig god måde at få det prøvet af på.”

God musik kan i øvrigt sagtens være en nogenlunde, grænsende til god forretning, og man behøver ikke være musikkyndig eller statsstøttet for at kunne køre et spillested. Det står det gamle Jazzhus Montmartre under Kay Sørensen som et godt eksempel på. Hans og spillestedets eftermæle har Niels Christensen sat sig for at forevige i bogen Montmartre i Nørregade. Undertitlen ‘Mig og Monten’ er en sympatisk underdrivelse af forfatterens betydning for spillestedets musikhistoriske renomme.

Niels Christensen var i over ti år, 1976-89, selvlært kunstnerisk leder for den hensygnende jazzcafe, som den flamboyante og entreprenante restauratør, Nørrebrodrengen Kay Sørensen. købte i 1976 uden at vide, hvad al den negermusik gik ud på.

Sørensen fik tilnavnet Jazz-Kay. Det var han stolt af, for selv om han ikke vidste, hvornår jazz was born, var han ikke født i går, når det kom til at lære mennesker at kende. Han kom ind under huden på musikkulturen og knyttede tætte venskaber med en række af de største stjerner. Både dem, der spillede jazz og dem, der spillede rock. Som han yndede at sige: “De gode drenge skal have det godt. De dårlige må klare sig selv…”

I en stil, der både er lige-ud-ad-landevejen og lige-ud-af-posen, fortæller Niels Christensen denne mærkelige paradoksale historie med veludviklet gehør for egne svagheder og for Sørensens fordele og bagdele. Som han skriver til slut: “Han og jeg havde, som de jazzmusikalske gøgeunger, vi var, været de rette folk på rette sted på rette tidspunkt…” Selvfølelsen er på sin plads.

Jazz-Kay var alkoholiker ud af et miljø, hvor alkohol var noget, man drak og blev ved med at drikke. I den retning kunne Sørensen tåle en del, og selv om han af og til var fuld på arbejdet, var han mindst lige så fuld af sentimentalitet og en rævesnu forretningssans, der, selv om han hyldede princippet om at et ord var et ord, vist ikke altid kunne holde til et detaileftersyn.

Det vrimler med anekdoter og vandrehistorier. Og Niels Christensen er en god, ikke ukritisk videreformidler af dem. Vi er med i baglokalet. Og på scenen, fra Sonny Rollins til Shit & Chanel. Til den bitre ende.

Det er en bog, der swinger. Ikke mindst på grund af Gorm Valentins sort-hvide og alligevel farverige billeder.

Niels Christensen: Montmartre i Nørregade – mig og Monten. People’s Press.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top