David Gates har fået nok bread

Kommentarer slået fra

Han havde halvlangt hår, men tættere kom David Gates ikke på at være hippie. Til gengæld skrev han sange, som ingen kunne lade være med at synge med på. Uanset stammetilhørsforhold.

I morgen fylder han 70.

Efter high school-dagene hjemme i Tulsa, Oklahoma, hvor han havde et band med Leon Russell, ernærede Gates sig som arrangør og producer i Los Angeles, med Elvis og – fy, fy, skamme – Pat Boone på cv’et. Han var med andre ord ingen nybegynder, da han lp-debuterede med sit band Bread i 1969.

Musikken kaldtes soft rock (sammen med bl.a. America). Ikke en ubetinget ros i hippe kredse dengang, men sangenes melodiske uimodståelighed gjorde dem til hits først i 70’erne, i tæt konkurrence med The Carpenters. ’Make It With You’, ’Dismal Day, ’It Don’t Matter To Me’ og ’If’ lød som evergreens fra starten, og inspirerede ikke mindst Björn Ulvaeus og Benny Andersson.

Helt så succesrig formede solokarrieren sig ikke. Første album i eget navn fra 1973 er stadig hans bedste med den romantiske suite ’Clouds And Rain.’ Se og hørt den her.

Siden blev der længere mellem pladerne, han opdrættede præmiekvæg det meste af 80’erne, men Gates behøver ikke bekymre sig på vej til og fra banken.

Hans melodier er indsunget i millionoplag af så forskellige kunstnere som Telly ’Kojak’ Savalas, Boy George, Shirley Bassey, Scott Walker (jo!), Julio Iglesias og Marc Cohn. Så mon ikke Gates har fået nok bread?

Illustration: Billboard-annonce for bandets fjerde album, 1972

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top