Dengang Ib var kongen af rock
2 CommentsDen unge hedspore på billedet hedder Ib Jensen. Som Ib ‘Rock’ Jensen blev sadelmageren fra Kastrup en kort, turbulent overgang i efteråret 1956 eksponenten for den rock ‘n’ roll-dille, der greb hundredvis af unge, med og uden læderjakke, og fik pressen til at forstørre fænomenet så meget, at politiet så sig nødsaget til at gribe ind. Det skulle jo nødig komme til optøjer, og det gjorde det så netop, fordi politiet serverede knippelsuppe for de unge.
50′ernes slumrende Tornerose-Danmark blev kortvarigt vækket i tre-fire år. Den periode skildrer con amore krønikeskriveren Jens-Emil Nielsen i sin nye bog.
Jens-Emil Nielsen har tidligere skildret 1900-tallet i de syv Ung i…-bøger, der både er uvurderlige referenceværker og herlige krøniker fra en tid, der svandt, men som han fremkalder, så den bliver lyslevende. Med blik for detaljens betydning og i et sprog, der ikke er ude på at vinde guldmedalje i stilistik, men fortællelystent beslaglægger læserens opmærksomhed.
Rock ‘n’ roll – musik eller galskab? lægger sig i ubesværet forlængelse af de forrige bind.
Jens-Emil Nielsen fortæller den vidt forgrenede historie om en mediebegivenhed, der egentlig bare fra danseinstitutejer Børge Kisbyes side var tænkt som et smart forsøg på at lancere en ny dans. Det gik over gevind, men kickstartede samtidig den musik, vi endte med at kalde beat sidst i 60′erne. Da havde studenter og gymnasiaster overtaget scenen fra de ufaglærte, der var flest af, da der blev rokket og rullet i Dannevang.
Bogen myldrer med øjenvidneskildringer, bl.a. fra et af datidens hotte navne, Peter Abrahamsen, samt sigende citater. F.eks. fra Politiken, hvis klassiske anmelder Robert Naur både ramte lige i plet og alligevel helt ved siden af, da han sagde, at “rok og rul er en psykologisk underernæringssygdom. Den er lige så vel forklarlig, som at kalk-underernærede børn piller sig et hul i væggen og æder pudslaget. Rok og rul er en kedsommelighedssygdom…” Overskriften på hans kommentar lød: “Rok og rul, en ventil for kedsommeligheden”.
De af os, der voksede op i 50′erne, kan genkende signalementet. Og alle andre kan i bogen se, at de unge gjorde, hvad de kunne for at udfordre koldkrigskonformiteten. En række af dansebillederne ligner faktisk noget fra et sexologikursus med Joan Ørting.
Ib ‘Rock’ Jensen holdt kun en enkelt sæson. Hans kommercielle højdepunkt var, da han, uden at kunne gennemskue det, deltog i en revyparodi på genren. Derpå stillede han ruskindsskoene og trak frivilligt i civil. I næste måned fylder den tidligere trykkeriarbejder på Berlingske 78 år og lever et stilfærdigt pensionistliv som Ib Asbech.
Vil man supplere læsningen med noget lyd, kan vi herfra anbefale Jørgen de Mylius og Claus Hagen Petersens udtømmende 4-cd-boks Dansk rock ‘n’ roll 50 år (Universal).
Bogen udkommer i dag på forlaget Her & Nu.
Forsidefotoet er taget af Jacob Maarbjerg/POLFOTO 4. oktober 1956 i K.B. Hallen.
About the author
2 Comments
Anmeldelser

Charles Bradley bløder stadig
No CommentDa Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60
No CommentFor mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]
[...] Tilbage til 50′erne er opbygget som forgængerne, der tog os tilbage til 60′erne, 70′erne og 80′erne. Alle bøgerne er et godt supplement til Jens-Emil Nielsens bøger, som jeg før har rost her på bloggen. [...]
[...] er, som de øvrige af hans bøger, en indbydende, tidrøvende kavalkade over ikke bare musikken, men over den periode, den blev til [...]