Dødgodt

1 Comment

I dagens udgave af Politiken advokerer jeg for ‘Sagen genåbnet’:

Det her er ikke for de smagsdommere, der på DR2 ruller elitært med øjnene og siger, at krimier, de siger mig altså ikke spor. Stakkels dem. Mysterier er livets salt.

På TV2 genopruller den nye doku-sobre serie ’De 7 drab’ kendte sager ”for at blive klogere på, hvad der får et menneske til at begå den værste forbrydelse af dem alle.” Seriens indledning er inspireret af BBC-serien ‘Sagen Genåbnet,’ som siden 2000 har skildret en fiktiv cold case unit i dens bestræbelser på at løse ellers henlagte mordgåder. I bogstaveligste forstand et gravearbejde.

Virkelighedens opklaring er trivielt teamwork. Det gør sig ikke på tv, så et omdrejningspunkt er påkrævet. I ’Sagen genåbnet’ hedder han Peter Boyd, indlevet, men kontrolleret fremstillet af Trevor Eve. Boyd lever i et socialt vakuum, hans analytiske sans er lige så skarp som hans habit. Han kan være charmerende, men er psykopat. Og forløber sig ofte over for medarbejdere og mistænkte. Omkring ham prøver folk at få tingene til at glide ved enten at glide af eller lave grimasser bag hans ryg. Et godt billede af en arbejdsplads med sådan en chef.

Siden hans medarbejder, Mel Silver, i 2004 blev vippet ud fra en balkon, har Boyd manglet en, der tør sige ham imod, selv om Spencer Jordan ligner en, der er på vej til at brokke sig ud af serien. Grace Foley, den moderlige psykolog, har Boyds fortrolighed. Omvendt udfordrer han konstant hendes profilanalyser.

Kun retsmedicineren Eve, spillet af Tara Fitzgerald, kan matche Boyd. Hun har noget, han gerne vil have – beviser og ledemotiver. Metalsplinter under negle og fårehår fra uniformer for slet ikke at tale om dna-tests er de brikker, der får de uoverskuelige puslespil til at gå op. I suggestiv belysning, tvangfri dialog og medrivende temposkift. Det største og mest fascinerende mysterium er faktisk, hvordan det hold overhovedet lykkes med samarbejdet.

Vi venter på niende sæson. Avisrygter mener, det bliver den sidste. BBC skal spare. Mon ikke de budgetansvarlige trænger til at blive afhørt af Boyd?

”Verdens bedste krimi” lyder DR2-afmeldingen. Tæt på.

Foto: Pressefoto fra BBC med Trevor Eve som Boyd. I baggrunden Sue Johnston som Grace Foley.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    capac7. februar 2010 - 12:09

    Hørt, hørt!

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top