Falch & Krebs under bøgen

1 Comment

Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der har ‘Instant Karma’ som en af sine John Lennon-favoritter. Det har noget at gøre med den instant on-impulsivitet, der er over indspilningen. Og den hænger igen sammen med, at sangen blev skrevet og indspillet 27. januar 1970, og udsendt i England 6. februar. Samme år. Som Lennon sagde: “we wrote it for breakfast, recorded it for lunch, and we’re putting it out for dinner..”

Den 11. august i år optrådte Michael Falch og hans ganske tætte band, Boat Man Love, på Smukfest i Skanderborg. Elleve dage senere forelå koncerten så som download. Vupti og samme friskhed og befriende mangel på efterbehandling. Instant karma med andre ord.

Når man tænker efter, er det jo en ret gammeldags dyd at sælge varerne, mens de er friske. Også i publikums erindring. Men alt for mange livealbums har gennem årene været døde i sværen. Ironisk nok er det takket være moderne teknik nu igen blevet muligt at holde gamle dyder i hævd.

Albummet er blevet til i samarbejde med det Billetlugen-ejede projekt Next2Live. Det går kort fortalt ud på at drage nytte af digitalteknikken, så varigheden mellem optagelse og udsendelse minimeres maksimalt. Du kan så købe pladen som download (og evt. brænde den over på en cd – til privat brug!). Du kan også allerede i forbindelse med købet af din koncertbillet reservere en liveoptagelse af den samme koncert.

Det er ikke alene smart, men også så logisk, at man undrer sig over, hvorfor det skulle tage så lang tid at få det på skinner. Rettighedsclearing har været en af hindringerne. Filosofien og praksis samt de allerede realiserede albums i projektet kan du læse mere om her.

Uden godt indhold intet bæredygtigt projekt. Og dokumentationen af Falch & Boat Man Love i Skanderborg er sprød og smittende.

Falch slår selv tonen an: “Er der noget vi ikke gider høre på festivaler, så er det nye numre … men hvis der ikke er et enkelt helt nyt nummer med, så dør vi.”

Det er sagt så mange gange, men lad os tage den engang til: Boat Man Love er et kongenialt backingband, der aldrig et øjeblik lader Falch falde til hvile i den kliche, et bestemt stegment af hans fans for tit lader til at være tilfredse med at se ham som.

Lars Skjærbæk og Søren Kochs guitarer fletter en intrikat tråd mellem Tom Petty og ‘Ticket to Ride’, og med den nytilkomne keyboardspiller Christoffer Møller lyder noget af det faktisk, som hvis Chick Corea spillede rock.

Falch selv er i god kampform. Okay, kombinationen af ‘Smukt forår’ og ‘Sommer på vej’ er måske lige lovlig guitardekonstruktivistisk for min smag. Til gengæld vokser ‘Vesterbros Torv’ sig mere og mere ind i kataloget som en af hans mest glødende manifester om glæde og sorg.

Før den havde han fået fulderikkerne og festaberne til at holde kæft med sin nye single ‘Blivende sted’ og nyklassikerne ‘Den eneste i verden’ og ‘Binder mig aldrig igen’. Ligesom den for sjældent hørte ‘Venter på Vind’ blev luftet godt igennem. Og en brusende, ja, berusende ‘Mød Mig I Mørket’ viste, at Skanderborg-publikummet i hvert fald den aften havde lige så meget malurt som øl i bægrene.

Dagen efter var det blodsbroderen og meddirektøren Poul Krebs’ tur. Anslaget er lidt mere countryrockende tilbagelænet, men afleveringen lige så intens, drevet frem af Kent Olsens trommer, der får hvileløshed til at gå i hak med timing.

Hele nitten numre rummer albummet, men for få fra hans seneste cd. Til gengæld er der en raffineret banjo-båren udgave af ‘Johnny Han Var Lige Ved At Blive Sindssyg”, som er lige ved at lyde som ‘All You Need Is Love’, spillet af The Nitty Gritty Dirt Band. Og også Krebs kan skabe ro og rum om sig og sine sange. Der skal et vist mod, men også selvtillid til netop det sted at synge en sang som ‘Shadow Soldier’. Og da det guitarvirile ekstranummer ‘Morgendagens Tåber’ trækker op, trækker jeg det der med det tilbagelænede i mig igen…

Både Krebs og Falch har tidligere i karrieren udsendt livealbums, men ingen så levende og vedkommende som disse. Det næste skridt for Nex2Live må være live-dvd’er.

Foto: Martin Dam Kristensen ©

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    capac25. august 2011 - 13:42

    Ja, den idé ligger jo lige til højrebenet i disse nedhentningstider…

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top